Michálek (Piráti): Konečně máme vládní návrh zákona, který poskytne řešení šmejdských směnáren

12.09.2018 18:20

Projev na 19. schůzi Poslanecké sněmovny dne 12. 9. 2018 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o směnárenské činnosti a zákon o platebním styku

Michálek (Piráti): Konečně máme vládní návrh zákona, který poskytne řešení šmejdských směnáren
Foto: Pirátská strana
Popisek: Jakub Michálek

Děkuji za slovo, vážený pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jsem velmi rád, že vláda předložila tento návrh zákona do Poslanecké sněmovny. My jsme od počátku na paní ministryni apelovali a poskytovali jsme jí veškerou součinnost, dokonce jsme měli předtím s Patrikem Nacherem jednání v České národní bance, kde ten návrh vznikl, odkud doputoval na ministerstvo, prošel připomínkovým řízením. Během té doby načetl tu první verzi návrhu STAN, takže jsem rád, že teď jsme se konečně dostali k tomu, že máme vládní návrh zákona, který poskytne, když to řeknu ošklivě, konečné řešení šmejdských směnáren v centru Prahy.

Já jsem se byl osobně podívat i na zastupitelstvu Prahy 1, bavil jsem se tam se zastupiteli a oni na mě apelovali, že to není jejich věc, že to má řešit legislativa, že oni s tím dělat nic nemůžou, a ocenili, že konečně tedy Parlament se tomu začal věnovat. Také jsem to navrhoval na zastupitelstvu hlavního města Prahy, které má legislativní iniciativu, ale bohužel ty zákony, které předkládají kraje, tedy nemají úplně velkou vážnost.

Inu, vyzkoušel jsem si to sám, jak to vypadá v nějaké takové směnárně vlastně poprvé s Jankem Rubešem, který mě tam vzal, a přímo jsem tam viděl, jak ta směnárna v přímém přenosu vlastně okradla nějakou Japonku a jak byla rozzuřená a jak s tím nemohla vůbec nic dělat, protože někteří lidé místo toho, aby se soustředili na to, jak vyprodukovat přidanou hodnotu, tak se soustředí na to, jak někoho zmást a okrást. A tak to bohužel ve společnosti bude. Takže když jsem přišel do té směnárny, oni mě tam poslali, že to je šmejdská směnárna, tak jsem se tam byl podívat a říkám si, no oni snad kvůli mě změnili ceny! Takže jsem si říkal, bylo tam napsáno 22 korun za euro, tak to se snad ještě dá. Chápu, že 25 by bylo asi lepší, ale 22 se plácnu přes kapsu, abych si to vyzkoušel. A pak samozřejmě mi tedy naúčtovali těch 16 korun. Takže já jsem se také sám, i já poslanec, dvě vysoké školy - Matfyz, práva, tak já jsem se také nechal napálit tím, že jsem se podíval na ten lístek, který vůbec nebyl určen pro normální lidi, kde dochází k té směně. Celé je to určeno k tomu, aby to ty turisty okrádalo. Když tam přijde turista, dá tam 10 euro, dostane za to 160 korun. Když dá 10 dolarů, dostane za to 120 korun, čili 12 korun za dolar. A jakmile ty peníze dostane zpátky, tak už se tam neuplatňuje něco jako omyl, to, co máme ve zbytku právního řádu. Ti směnárníci zkrátka nechtějí vrátit žádné peníze, ačkoliv ten člověk si toho třeba všimne hned, a když si toho všimne za několik hodin, tak to už nemá šanci vůbec žádnou.

A samozřejmě ti turisté, kteří tam byli, tak nám děkovali, že jsme je upozorňovali na to, že máme tady na Praze 1 takovéto šmejdské směnárny, a ptali se nás, proč proboha zákonodárce a legislativa s tím nic nedělají, když o tom všichni vědí. Je to tady 20 let, x vlád už to mohlo řešit, bylo to jednoduché, v zahraničí už se s tím také vypořádali, ale ti turisté sem třeba přijdou, navštěvují několik zemí, v Evropě se rozhodnou a v každé té zemi si třeba vyměňují peníze a samozřejmě asi ne všichni můžou být tak bdělí a tak vybavení a připravení, aby tyto podvody hned odhalili. Také očekávají, směnárenská činnost je formou finanční činnosti, která je přísně regulována a je pod dohledem národní banky, ale přece dohled národní banky nemůže spočívat jenom v tom, že kontrolují nějaké formální oznámení, když všichni víme, že tam ve skutečnosti turisty okrádají. Takže teprve tímto zákonem, a já za něj velmi horuji, aby byl schválen, tak teprve tímto zákonem dosáhneme toho, že Praha konečně přestane mít aspoň v oblasti směnárenství tu špatnou pověst a že budeme přitahovat do hlavního města Prahy i třeba movitější klientelu, která očekává nějaký standard služeb a fungování společnosti, nikoliv jenom turisty, kteří sem jedou kvůli tomu, aby se projeli na vláčku s pivem. Takže tolik ke směnárnám.

Já jsem chtěl poděkovat ještě jednou paní ministryni, že vyhověla naší prosbě. Samozřejmě technik, které se používají k okrádání turistů, je celá řada. Například když jsem do jiné směnárny přišel, tak mi tam dali odlišný kurz, než který dali turistům, kteří tam byli hned přede mnou, a to jsem nemusel vůbec nic říkat. To znamená, dávají tam kurz podle toho, jakým jazykem ten člověk mluví, jak se jim to pozdává. Chápu, že má existovat nějaká smluvní volnost, to samozřejmě já mám rád svobodný trh, ale v okamžiku, kdy to je primárně postaveno na využívání cizího omylu, tak využívání cizího omylu máme my v trestním zákoníku kvalifikováno jako podvod. Takže je super, že to konečně řešíme.

A poslední věc, kterou jsem chtěl říct, že jsou tady techniky, které jsou hodně na hraně velmi podobného okrádání lidí, jako jsou fiktivní kurzy, které jsou nabízeny v různých terminálech, tak tam se také nabízejí leckdy v podstatě matoucí sdělení, kdy člověk má kliknout doprava, nebo doleva, neví, na co má kliknout. Když klikne doprava, tak dostane standardní výhodný kurz u své banky, a když klikne - nebo naopak, když klikne doprava, tak dostane nevýhodný kurz, takže to, co by člověk udělal intuitivně, jde dál jakoby, dostane nevýhodný kurz, a kdyby kliknul doleva, že nechce třeba tu službu dynamického převodu měny, což tomu ti lidé samozřejmě vůbec nerozumějí, cože to proboha je, někteří z nich třeba vůbec ani neumějí anglicky v naší populaci při našem školském systému, tak mají kliknout doleva, aby je to neokradlo. Takže to jsou také techniky, které jsou podle mě na hraně etiky, a ti podnikatelé by si měli najít nějaký poctivý způsob, jak vydělávat.

Poslední věc, kterou jsem chtěl říci, že bychom byli rádi, aby už turisté, až sem přijedou na zimní sezónu, na Štědrý den apod., se nemuseli potýkat s tím, že budou třeba na Štědrý den nebo v předvánoční adventní době okradeni směnárníky, tak si myslím, že by bylo seriózní, abychom vyšli vstříc i hlavnímu městu Praze, městské části Praha 1, a abychom zkrátili dobu na projednání tohoto návrhu zákona tu dobu 30 dnů, to znamená tu, která nejde zavetovat. Už jsem to předběžně konzultoval a dohodl se na tom i s paní ministryní, takže jsem velmi rád, že i paní ministryně to podporuje, a navrhuji tímto zkrácení doby pro projednání této novely zákona o směnárnách na 30 dnů. Děkuji za pozornost.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…