Michálek (Piráti): Lidé v Estonsku velmi oceňují, jak se Češi postavili za Ukrajinu

23.11.2022 20:32 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k Estonsku.

Michálek (Piráti): Lidé v Estonsku velmi oceňují, jak se Češi postavili za Ukrajinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek a Ivan Bartoš

Dnes jsem jako předseda skupiny přátel přivítal v Praze estonské poslance.  Lidé v Estonsku velmi oceňují, jak se Češi postavili za Ukrajinu a jak obrovsky pomohli postarat se o maminky s dětmi prchajícími před válkou. I já jsem řekl, že jsem hrdý, jak naši lidi pomáhají, jak to jde, i když tlak je velký, a jak se Češi s Poláky a dalšími státy jednoznačně napadení Ukrajiny postavili, až jsme strhli i další státy ke kolektivní obraně před Putinovou agresí. Stejně jako řada našich lidí se Estonci bojí, aby Putin nechtěl v budoucnu spolknout i jejich zemi a aby nestupňoval svou agresi a brutalitu, až to ohrozí i jejich rodiny. V tomhle máme plnou shodu a budeme tomu čelit společně.

Estonce taky zajímala praktická témata vládnutí, třeba zda se nám osvědčila prezidentská volba, o čemž jsem dnes mluvil v Rádiu. Tak jsme si otevřeně popovídali o výhodách a nevýhodách obou modelů. Zmínili také příklady ze samosprávy. Zaujalo mě, že v Estonsku odměnili starosty, kteří dosáhli dobrovolného sloučení s větší obcí, ročním odstupným a prý to fungovalo výborně. Zajímavý nápad, asi by se zvýšila profesionalita a efektivita, ale přitom bychom možná ztratili dobrovolníky, kteří dělají svou práci jako srdcaři a bez prestiže by do toho nešli, možná by zas naopak uvítali jako dobrovolníci, že nemusí řešit papíry. Těžko říct. Estonci mě velmi přátelsky pozvali do Talinnu a snad mi to vyjde, abych tam jejich úřady a kulturu viděl na vlastní oči.

Protože šlo o poslance ústavně-právního výboru, mě zase zajímalo, co je potřeba pro digitální revoluci a jak překonat právní zádrhele, kterým země při zavádění digitálních služeb čelí. Ostatně covid, přerozdělování peněz v energetické krizi i evidence uprchlíků jasně ukazují, že bez digitalizace se dnes nic neobejde. Odpověď je prý jasná: Lídři státu musí jít příkladem a sami kvalitní digitální služby používat, prosazovat a propagovat. A na tuto prioritu vyslat lidi, dát na ni peníze a energii. Aby se lidi nebáli, estonská vláda nabídla lidem vzdělávací kurzy zdarma, elektronické zdravotnictví a řadu dalších praktických služeb. A svými kroky tak přilákali do země další inovativní investory. Tak až brzy uvidím Ivan Bartoš a Petr Fiala, zkusím se s nimi o inspiraci z Estonska podělit.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …