Michálek (Piráti): Ministrům na platy nesahejme. Poslanci by mohli být solidární

07.04.2023 18:11 | Tisková zpráva

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek dnes na tiskové konferenci představil návrh na trvalé snížení platů ústavních činitelů a na úpravu základu mezd vrcholových manažerů státních podniků nebo státem ovládaných firem.

Michálek (Piráti): Ministrům na platy nesahejme. Poslanci by mohli být solidární
Foto: Hana Brožková
Popisek: Jakub Michálek

U soudců a státních zástupců pak Piráti navrhují snížení budoucího růstu platů. Změny by měly platit od 1. července a přinesou do státního rozpočtu půl miliardy korun ročně.

„Úsporný balíček a důchodová reforma budou mít dopady na všechny občany. Politici, soudci a manažeři státem provázaných firem mají být solidární a na úsporách se podílet také. Náš návrh je, aby od 1. července došlo ke snížení platů poslanců, senátorů a dalších ústavních činitelů o čtyři procenta. O stejnou část by měly klesnout mzdy vrcholových manažerů státních podniků nebo státem ovládaných firem, protože v současné době má například generální manažer ČEZ větší příjem než premiér České republiky. Chceme proto, aby odměny zmiňovaného managementu byly právě na výši platu premiéra zastropovány,“ uvedl Michálek.

Podle Pirátů by mohly být změny v platech a mzdách součástí vládního konsolidačního balíčku, kde budou další klíčové reformní balíky zahrnující úspory, daňové změny a důchodovou reformu. Jde o symbol, kterým vyzývají k solidaritě ve společnosti.

„Ministři nesou největší odpovědnost a mají nyní nižší platy než třeba vysoce postavení soudci. Nechceme tuto nerovnost dále prohlubovat. U soudců samotných pak navrhujeme pouze to, aby se jim o čtyři procentní body snížil budoucí růst platů,“ dodal Michálek a poukázal na fakt, že už dnes mají soudní funkcionáři slušné platy, zatímco na důstojnou mzdu pro justiční personál stát peníze nemá.

„Odhadujeme, že námi navrhované snížení platů přinese státnímu rozpočtu 500 milionů korun ročně,“ uzavřel Michálek.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Možná mám nějakou vlčí mhu před očima,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseArnold Rimmer , 07.04.2023 18:26:14
ale on vážně uvedl, že ministři mají největší zodpovědnost? Kde ta zodpovědnost byla, když nařídili datovou schránku uklízečkám v důchodu? Kde byla ta zodpovědnost, když vybírali pošty ke zrušení? kde byla ta zodpovědnost, když se zaručili ČEZu na burze, aby nám následně mohl ČEZ 5x zdražit energie? Kdeš byla ta zodpovědnost obludy na ministerstvu obrany, když se dožadovala amerického nefunkčního šrotu? Kde byla ta zodpovědnost když pirátský ňouma a premiérský zločinec jezdili podpořit válěčného zločince Zelenského na Ukrajinu a rozdávali naše zásoby munice? Kde byla ta zodpovědnost v tisíci dalších případech, kdy se zachovali nezodpovědně? Pokud je potřeba něco pro ministry zavést ohledně jejich platů, tak zablokovat nejméně 50% jejich platů na krytí škod, které ve funkci způsobili a zavést hmotnou odpovědnost za jejich rozhodování.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…