Michálek (Piráti): Nejvyšší státní zástupce má jednat ve veřejném zájmu, ne v zájmu mocných

13.01.2023 18:20

Pavel Blažek upraví návrh o státních zástupcích, aby zákon zaručil nezávislost nejvyššího státního zástupce. Vyhoví tak Pirátům, kteří to prosadili do koaliční smlouvy

Michálek (Piráti): Nejvyšší státní zástupce má jednat ve veřejném zájmu, ne v zájmu mocných
Foto: Piráti
Popisek: Jakub Michálek

Pirátům se podařilo prosadit do připravované novely o státním zastupitelství zpřísnění podmínek pro odvolání nejvyššího státního zástupce a posílit tak jeho nezávislost na politicích. 

Anketa

Koho nejvíc chcete ve 2. kole volby prezidenta?

hlasovalo: 33861 lidí
Jde o jeden z klíčových závazků programového prohlášení vlády a koaliční smlouvy. V současné době může totiž vláda na návrh ministra spravedlnosti nejvyššího státního zástupce odvolat bez udání důvodu. V připravované novele měl být původně tento stav zachován, Pirátům se ale podařilo prosadit změnu.

„Nově by mohla vláda nejvyššího státního zástupce odvolat pouze v případě, že vědomě poruší své povinnosti nebo zásadním způsobem ohrozí důvěru v řádnou práci státního zastupitelství. To je důležitá záruka proti tomu, aby trestní řízení opravdu probíhalo podle zákona a nezávisle na tlaku politiků a mocných. Přesto se může stát, že šéf státních zástupců ve funkci selže a bude odvolán, v takovém případě však bude rozhodnutí vlády přezkoumatelné u Nejvyššího správního soudu. Ten bude muset rozhodnout do pevně dané doby, aby nenastalo dvojvládí,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek s tím, že je rád, že se na tomto kroku podařilo nakonec najít ve vládní koalici shodu.

„Šéf žalobců tak už nebude vydán napospas svévoli bez ohledu na to, kdo zrovna bude u vlády. Jako Piráti jsme dlouhodobě prosazovali, aby státní zástupci fungovali nezávisle na politickém tlaku, jak je to běžné ve vyspělých západních státech, kde funguje vyšetřování korupce a organizovaného zločinu výrazně lépe než u nás. Za lepší záruky nezávislé justice také demonstrovalo čtvrt milionů lidí na Letenské pláni s iniciativou Milion chvilek. Nesmí se opakovat excesy jako za vlády Andreje Babiše, kdy tehdejší ministryně Marie Benešová tlačila na šéfa státních zástupců, který ve stejné době rozhodoval o trestním stíhání premiéra, tedy jejího nadřízeného. Nejvyšší státní zástupce má jednat ve veřejném zájmu. Ne v zájmu mocných, kteří ho dosud můžou odvolat bez udání důvodu a bez přezkoumání oprávněnosti takového kroku, nebo mu tím dlouhodobě vyhrožovat, aby na něj zatlačili,“ připomněl Michálek.

„Přes tento úspěch v připravované novele považujeme za potenciálně problematickou možnost instalovat na post nejvyššího státního zástupce osobu bez jakékoliv praxe ve státním zastupitelství. To je u direktivně řízených soustav, jako je státní zastupitelství, neobvyklé. Vnímáme to kriticky zejména po špatných zkušenostech, kdy byli v minulosti na vysoká místa dosazeni lidé bez dostatečné profesní integrity, jde tedy o kompromis s koaličními partnery,“ uzavřel předseda poslaneckého klubu Pirátů.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…