Michálek (Piráti): Pravidla musí platit pro všechny, nyní konečně budou vymahatelná

07.04.2022 9:45 | Tisková zpráva

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek společně s koaličními poslanci předložil změnu zákona o střetu zájmů. Novela, kterou má projednat Sněmovna v pátek, konečně zavádí vymahatelný zákaz politiků vlastnit média a pobírat veřejné zakázky.

Michálek (Piráti): Pravidla musí platit pro všechny, nyní konečně budou vymahatelná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Občané znovu získají právo kontrolovat politiky pomocí veřejně dostupných majetkových přiznání. Současná podoba zákona je totiž v praxi nevymahatelná, jak dokazuje série kauz expremiéra Andreje Babiše, proto je třeba legislativu zlepšit.

„Chceme mít v Česku fungující demokracii a chceme, aby občané měli k politikům důvěru. V demokratické zemi jsou svobodná média a občané hlídacími psy mocných. Ničení svobody tisku vede ke korupci a úpadku životní úrovně. Na základě zákona, který jsme připravili už v minulém období, ale tehdejší vláda jej odmítala projednat, nebudou vrcholoví politici například vlastnit mediální domy a zneužívat je v politické soutěži. Symbolem širokého střetu zájmů v ČR je expremiér Babiš, který v předchozím volebním období dostal od státu dotace za 14,5 miliardy korun. To by vystačilo na čtyři měsíční platy všech zdravotních sestřiček v republice. Pravidla musí platit pro všechny a nyní konečně budou v praxi vymahatelná. Náš návrh zacelí díry, kterými dosud protékaly veřejné peníze. Jsme koalice, která se hlásí k transparentnosti a odpovědnosti,” vysvětlil Michálek.

Pozměňovací návrh vychází z judikatury Ústavního soudu z února 2020. Ten uvedl, že povinností demokratického právního státu je nejen vytvořit veřejnému funkcionáři podmínky k řádnému výkonu funkce, ale také zamezit tomu, aby svěřenou moc využíval k prosazování osobních zájmů na úkor zájmu veřejného. Vláda tvořená koalicí pěti stran si proto úpravu vetkla i do svého programového prohlášení.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.