Michálek (Piráti): Stopka na zneužívání médií vrcholnými politiky i přihrávání zakázek členům vlády

17.06.2023 10:21 | Tisková zpráva

Sněmovna finálně schválila pirátský návrh, který zamezí střetu zájmů u vysoce postavených politiků. Novela zpřísňuje stávající zákon a zavádí skutečnou vymahatelnost v případě, že politik vlastní mediální domy nebo pobírá veřejné zakázky či dotace a zároveň je členem vlády.

Michálek (Piráti): Stopka na zneužívání médií vrcholnými politiky i přihrávání zakázek členům vlády
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

„Narovnáváme prostředí v naší zemi, zabraňujeme vzájemnému prorůstání politiky, velkých mediálních domů a obchodních koncernů. Místo dosavadních nejasných pojmů zavádíme definici skutečného majitele, zákon tedy nepůjde obejít například svěřenskými fondy,” uvedl předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Chceme mít v Česku fungující demokracii a chceme, aby občané měli k politikům důvěru. V demokratické zemi jsou svobodná média a občané hlídacími psy mocných. Politické ochočování médií vede ke korupci a tedy i úpadku životní úrovně. Zákon jsme navrhli už v minulém období, ale tehdejší premiér Babiš ho blokoval. Jakmile bude zákon schválen, nebudou vrcholoví politici jako poslanci či ministři už moci vlastnit mediální domy a zneužívat je v politické soutěži,” vysvětlil Jakub Michálek.


„Novela také reálně zajistí, aby si členové vlády už nemohli do vlastních firem přihrávat dotace. Zatímco tato vláda dotační podnikání omezuje, pro minulou vládu byly dotace mateřské mléko, a proto tak strašně kňučí, že budou politici odstaveni. Současná vláda si pro sebe dobrovolně zavádí přísnější pravidla, jak i slíbila v programovém prohlášení, což by měla opozice podporovat. Pravidla budou platit pro všechny, bez ohledu na barvu politického dresu,” popsal předseda poslaneckého klubu Pirátů.

Díky návrhu Pirátů občané také opět získají možnost nahlížet do majetkových přiznání politiků, aby mohli kontrolovat činnost těch, které si zvolili.

Úpravu stávající legislativy Piráti navrhovali již v minulém volebním období v reakci na vyjádření Ústavního soudu v únoru 2020. Ten uvedl, že povinností demokratického právního státu je nejen vytvořit veřejnému funkcionáři podmínky k řádnému výkonu funkce, ale také zamezit tomu, aby svěřenou moc využíval k prosazování osobních zájmů na úkor zájmu veřejného.

Současná opozice zákon dlouho obstruovala, o návrhu se jednalo více než rok. 

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

18:09 Hašek (PRO): Šmarda. Smutnej borec na konec

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předsedovi SOCDEM Šmardovi.