Michálek (Piráti): Tvorba zákonů přes internet do roku a čtvrt, slíbilo vnitro

23.03.2019 21:01

Ve Sněmovně se v současné době projednává návrh zákona, který má zavést elektronickou sbírku zákonů a tvorbu legislativy přes internet. Na jednání podvýboru pro e-Sbírku slíbil náměstek ministra vnitra Petr Mlsna, že systém bude fungovat od 1. července 2020, kdy se spustí testovací provoz.

Michálek (Piráti): Tvorba zákonů přes internet do roku a čtvrt, slíbilo vnitro
Foto: Pirátská strana
Popisek: Jakub Michálek

Následující rok a půl už bude vláda systém používat pro tvorbu vyhlášek a poslanci ho budou moci otestovat na některých zákonech. Ostrý provoz se plánuje v dalším volebním obdobím Poslanecké sněmovny, tedy od začátku roku 2022.

Na jednání byl také schválen návrh Pirátů, aby zákony a další informace byly dostupné jako otevřená data, a mohly je využívat i komerční aplikace. Původně měla být e-Sbírka funkční od roku 2020, ale kvůli průtahu požádalo Ministerstvo vnitra ČR o odklad. Díky jednání podvýboru se také podařilo dosáhnout toho, že si software na tvorbu zákonů a pozměňovacích návrhů bude moci každý zdarma nainstalovat do vlastního počítače.

Dále jsem navrhl, aby součástí důvodových zpráv byla také legislativní stopa, která by umožnila sledovat, kteří lobbisté se podíleli na přípravě návrhu podíleli. Ministerstvo uvedlo, že tato změna bude přijata v rámci zákona o lobbingu, který by měl být předložen Sněmovně v řádu týdnů.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…