Michálek (Piráti): Vláda by především měla přejít od slov k činům

11.07.2018 23:24

Projev na 17. schůzi Poslanecké sněmovny 11. července 2018 k žádosti vlády premiéra Andreje Babiše o vyslovení důvěry

Michálek (Piráti): Vláda by především měla přejít od slov k činům
Foto: Pirátská strana
Popisek: Jakub Michálek

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové,

dovolte, abych i já se vyjádřil k předloženému návrhu na důvěru druhé vládě Andreje Babiše. Předně budu vycházet z programového prohlášení druhé vlády Andreje Babiše, které říká, že vláda bude dále bojovat proti korupci ve všech oblastech, tento boj systémově koordinovat, vyhodnocovat efektivitu již přijatých protikorupčních opatření v praxi a navrhovat jejich vhodné změny a doplnění.

Myslím si, že vláda by především měla přejít od slov k činům. Když se podíváme na ten seznam, jak se měla vláda dosud možnost projevit v protikorupčních opatřeních, tak tu máme za prvé nominační zákon. Nominační zákon hnutí ANO potopilo. Následně se nám částečně podařilo ho donutit, aby aspoň předložil jeho verzi, kterou ovšem vykastrovali, takže z něho smazali část, která se týkala nominací do dozorčích rad. Zjevně jsou to skrytá vrátka pro to, aby se mohli koaliční, nekoaliční komunističtí partneři nominovat do těch dozorčích rad.

Za druhé je to zveřejňování smluv ČEZu. Zveřejňování smluv ČEZu jsme předložili. Pan premiér ho několikrát podpořil v médiích, že pro to budou hlasovat, protože předchozí čtyři roky, když seděl ve vládě se Sobotkou, tak říkal, že to je zkorumpovaná ČSSD a že jim zabránili všechny protikorupční zákony. Tak my tady sedíme, 22 hlasů nabízíme pro všechny protikorupční zákony, které předložíte. Ale nepředložili jste nic za celou tu dobu. Takže aspoň to zveřejňování smluv ČEZu, které jsme my předložili, za vás jsme to odmakali, je to připravené. Tak co jste udělali vy? No vy jste to zablokovali. Na výboru jste využili obstrukci takovou, že jste zablokovali projednání na výboru, dokud to nebude projednáno na jiném výboru, a na tom jiném výboru jste to zablokovali do té doby, dokud Ústavní soud neprojedná zákon o registru smluv. Takže tímto způsobem jste zablokovali to zveřejňování smluv ČEZu. Navíc v době, kdy se uvažuje dokonce o tom, že by Česká republika platila stovky miliard korun na to, aby se dostavěly nějaké další bloky jaderných elektráren.

Za třetí jste hlasovali proti zákonu, který by omezil kumulaci funkcí, který jsme připravili tady s kolegyní Vildumetzovou a který nám zkontrolovala paní profesorka Válková. Pan Faltýnek o něm prohlásil, že to je právní zmetek. Takže proti tomuto jste hlasovali, ačkoli v programu jste říkali, že nebudete kumulovat funkce, a v médiích jste vystupovali s tím, že odmítáte kumulaci funkcí, že tu nebudete mít hejtmany a další plně uvolněné lidi. Takže stejně k té kumulaci dochází. A ten zákon jste zablokovali. Řekli jste nám, že ho předloží vaše ministryně paní Malá. Ta už pravděpodobně nepředloží vůbec nic.

Za čtvrté jste zablokovali rozklikávací rozpočet s fakturami státu. Dokonce i pan Kalousek, kterého tak kritizujete, pro to hlasoval, zatímco vy jste hlasovali proti tomu, aby byl rozklikávací rozpočet státu. To jsou ty činy, kterými byste měli prokazovat to, že skutečně chcete bojovat proti korupci.

Za páté jste prosadili velký počet místopředsedů v Poslanecké sněmovně tak, aby z těch 200 lidí bylo 180 míst předsedou výboru nebo místopředsedou výboru nebo předsedou podvýboru. Takže těmi funkcemi... My tady máme víc funkcí... To už snad jenom Senát je srovnatelný s tím, kdo má takové procento funkcionářů. To už radši tedy dejme nějaké menší procento těch funkcionářů, zmenšeme počet výborů tak, aby byly akceschopné, a dejme všem poslancům větší základní plat, aby se nemuseli honit za těmito pidifunkcemi.

Za šesté jste hlasovali proti zbrzdění růstu platů poslanců. Raději jste si schválili, že budou prázdniny a že se všechny body vypustí z programu jednání, aby nedošlo k tomu, že se bude hlasovat o návrhu na zbrzdění růstu platů ústavních činitelů, který jste sami předložili. Předložili jste ho samozřejmě jako praví populisté s cílem, abyste ukázali, že tady je hodná vláda a zlá Poslanecká sněmovna, která ten návrh odmítne. Ale my jsme řekli, že vám ho podpoříme, takže jste z toho museli raději vycouvat a ten návrh jste prostě..., teď ho asi budete nějak stahovat, nebo budeme předstírat, že ten návrh tady nikdy nebyl a už ho nikdy nezařadíme na program jednání, nebo nevím, co se s ním bude dít. Takže platy ústavních činitelů vzrostou o dalších pět, deset tisíc.

No a konečně za sedmé jste hlasovali na výboru proti ochraně práva na informace, protože to je základ toho, aby občané mohli kontrolovat stát, tak musí mít efektivní právo na informace. A bohužel, vše se projednávalo na výboru, tak i vašimi hlasy to tam bylo zablokováno, aby se občan konečně domohl toho práva, které má zaručené Ústavou, a dneska musí podávat správní žaloby, čtrnáctkrát mu to vrátí a žádných informací se nedomůže.

Takže, abychom se vrátili k tomu, co jste předložili v programovém prohlášení, že budete dále bojovat proti korupci ve všech oblastech. No tak jestli to bude stejný boj proti korupci, jako jste předváděli doteď, že jste si vlastně hráli na ty protikorupční bojovníky, tak to se máme na co těšit! Já jsem si teď otevřel program dalšího jednání vlády a neuvěřitelně mě tam pobavilo, že vaše vláda navrhuje, aby se šéfem Protikorupční rady vlády stal Andrej Babiš. Tak když mu nevyšlo Ministerstvo spravedlnosti, tak aspoň bude předseda Protikorupční rady vlády. Trestně stíhaný premiér předsedou Protikorupční rady vlády. No ale jako v okamžiku, kdy někdo vůbec může dospět do toho stadia, že je reálně schopen navrhnout sám sebe na ministra spravedlnosti, když je trestně stíhaný, aby pod sebou měl přímo ty státní zástupce, byl v obrovském střetu zájmů, to si opravdu myslím, že tady chybí ta úplně základní politická kompetence. Což ostatně koreluje s tím, jakým způsobem a jak dlouho vznikala tato vláda.

Když k tomu připojíme tu podivnou podnikatelskou historii, kterou pan Kmenta tak hezky zdokumentoval v téhle knížečce (ukazuje knihu Boss Babiš) - vřele doporučuji všem členům hnutí ANO, pokud byste byli opojeni, tak je to výborný materiál na vystřízlivění, tahle knížka - tak všechny tyto okolnosti nás vedou k tomu, že nemůžeme této vládě vyslovit důvěru. To, že jsou tam ještě nějaké kšefty s komunisty - zajímalo by mě docela, jestli jsou tam nějaké nepsané dohody o těch trafikách pro komunisty. Že zůstane pan Krejsa od pana Filipa v dozorčí radě atd. To by asi tady docela možná mohlo být osvětleno.

A to, co vlastně je na tom nejhorší a nejnebezpečnější, na tom nástupu oligarchie v České republice, tak je ta vazba na média. Protože média vždycky měla být hlídacím psem demokracie. No a když se podíváme na to, co v dnešní době předvádí Mladá fronta DNES a Lidové noviny, což jsou média dřív s výbornou reputací a nyní vlastněná Andrejem Babišem, tak je to opravdu velké zklamání. Samozřejmě, že tam fungují i novináři, kteří mají reputaci, ale ta editorská činnost a ten velmi jemný způsob, jak dochází k manipulaci obsahu těchto médií tak, že to vlastně vybočuje ze všech standardů novinářské etiky a dobré novinářské práce, tak je opravdu velmi na pováženou.

Dneska se schvaluje důvěra nebo nedůvěra vládě. Takže samozřejmě řeší to titulní stránky standardních novin, Právo, dokonce i pan Bakala o tom píše, Hospodářské noviny. (Ukazuje zmíněné deníky.) Standardně velký článek. No a co řeší Mladá fronta DNES? No Mladá fronta DNES, vámi vlastněná, pane Babiši, vámi vlastněná Mladá fronta DNES ta řeší nejlepší recepty na okurky! (Smích a potlesk Pirátů.) Nakládaná zelenina. Takže prosím vás, kdyby zajímalo veřejnost, co se dneska děje, tak nejlepší recepty na okurky, nakládaná zelenina k bůčku i na pečivo, okurky, celer, cukety, aivar a pesto. Takže tohle je hlavní zpráva v Mladé frontě DNES. A hned pod tím je propagandistický článek na téma, jak máme skvělého předsedu vlády, že velmi rychle odvolal ministryni spravedlnosti, že to velmi rychle vyřešil a jmenoval tam dalšího skvělého odborníka.

Zatímco všechna ostatní média kritizují a dávají prostor opozici, tak tady je vlastně prostor pro opozici minimální. Jediný, kdo tam má prostor, tak je pan Klaus, bývalý prezident, který píše: Návrat komunistů k moci? Ale kdepak. A má s ním rozhovor pan Plesl, šéfredaktor MF DNES, což je jedna z nejpodivnějších figurek a nejpokleslejší žánr české žurnalistiky.

Takže tímto způsobem dochází k velmi jemné manipulaci mediálního prostoru, která je obrovsky nebezpečná, protože samozřejmě není prohlédnutelná takovým triviálním způsobem, jako to bylo v Rudém právu, kde jste si to přečetli a bylo to samozřejmě velmi legrační, jak tam byl i ten propagandistický slovník, soudruzi atd. Tady ta manipulace je velmi jemná a o to náročnější je pro občany, zejména třeba pro ty starší ročníky, které vyrůstaly za komunismu a byly zvyklé opravdu jenom na tu brutální propagandu, kde se to odlišilo jednoduše, protože jedna věc se říkala ve škole, jedna věc se říkala doma, tak tito občané to opravdu velmi těžko dekódují, že není pravda to, co píšou Lidové noviny, že tady mají napsáno Nezávislý deník, založeno 1893. A vždyť je to deník, který vlastní pan Babiš přes svěřenský fond! Tak proč o sobě říkají, že jsou nezávislý deník, když je vlastní největší oligarcha v zemi, navíc ještě předseda vlády? To je prostě klamání lidí, klamání spotřebitelů a to je tak nebezpečné na tom současném historickém stadiu oligarchie, kterým si prochází Česká republika. Protože po tom, co se rozpadly komunistické struktury, tak tady nebyli žádní velcí hráči. A samozřejmě, my si tím musíme projít tak, jako si tím prošly jiné velké státy a některé z nich se z toho dokonce ještě úplně nevzpamatovaly, jako je Itálie.

Takže to rozlišení mezi kvalitní a nekvalitní žurnalistikou, tou, kterou vlastní pan Babiš, mezi Babišovými médii, to je opravdu nebe a dudy, jak by to mělo vypadat. A to je největší nebezpečí.

Vážení kolegové z hnutí ANO, možná i na vás to jednou přijde, až se stanete nepohodlnými, tak i o vás vyjde článek v Lidových novinách na titulní stránce. Možná i vás tímto způsobem zlikvidují. Takže ona se ta věc, ten spindoktoring se vlastně vrátí. Já si myslím, že je velmi nebezpečné, že teď vstupujeme prostřednictvím té uvadlé žurnalistiky, že dva hlavní deníky v této zemi jsou vlastněny panem Babišem, do doby vlastně nové normalizace. Kdy se velmi plíživým způsobem indoktrinuje společnost, co si vlastně má myslet. A že i vlastně takové velké, když to řeknu ošklivě, průsery, jako bylo jmenování paní Malé a její odvolání, tak se vlastně prezentují jako úspěch vlády, která je akceschopná a dokáže všechno velmi rychle vyřešit. (Potlesk z lavic Pirátů.)

A nyní se dostávám k závěru svého projevu. Jaká je role Pirátů v této řekl bych zlomové situaci české historie? My budeme to, co jsme slíbili, hlídací pes české demokracie, my budeme kontrolovat tu vládu. Budeme konstruktivní opozice, jak jsem říkal i panu Faltýnkovi, že my podpoříme návrhy zákonů, které předložíte, v návaznosti na to, že vás k tomu teda donutíme, jako je ten nominační zákon, který se, doufám, taky jednou dostane na jednání Poslanecké sněmovny, po tom, co jste ten náš zablokovali. Ale nedopustíme, abyste byť o jedinou píď poškozovali svobodu a demokracii v této zemi. A my už jsme to i historicky prokázali tím, že jsme vystupovali proti tomu, aby KSČM dostala trafiky v dozorčích radách. Tím, že jsme vystupovali proti tomu, aby pan Babiš uplatnil imunitu. Tím, že jsme vystupovali proti kauzám Agrofertu a neoprávněným dotacím, které dostává tato firma. Tím, že jsme vystupovali a intervenovali jsme u pana prezidenta, aby pana Babiše nepověřoval funkcí ministra spravedlnosti. Tím vším jsme dokázali, že tuto roli zvládneme a budeme ji plnit i následující tři roky.

Děkuju za pozornost.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…