Michálek (Piráti): Žádné narušení rovnosti tam není

25.01.2024 20:02

Projev na 88. schůzi Poslanecké sněmovny 24. ledna 2024 ke korespondenční volbě.

Michálek (Piráti): Žádné narušení rovnosti tam není
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

Děkuju za slovo, vážený pane místopředsedo. Ona ta debata tady se vede trošku ve stylu: už bylo řečeno vše, ale ještě to neřekli všichni. (Pobavení.) Takže odpovím na argumenty, které jsou vznášeny opakovaně znovu a znovu, a je potřeba jednou za čas na ně opět reagovat, abychom si náhodou nemysleli, že jsou pravdivé.

Pokud jde o zpochybnění rovnosti hlasování ve volbách s ohledem na to, že se umožňuje specifický přístup určité skupině, tak je to věc, kterou přece máme úplně standardně v dnešních zákonech, a žádné narušení rovnosti tam není. Když máme babičku v nemocnici, tak hlasuje do přenosné urny, když máme lidi s omezením pohybu, tak také je tam specifický přístup, když máme lidi v karanténě, tak jsme měli drive-iny, máme lidi s voličskými průkazy, kde to také funguje trochu jinak. Ta rovnost je důležitá, aby byly stejné způsoby pro osobu, která splňuje stejné podmínky, nebyla tam nedůvodná diskriminace, a aby každý ten hlas měl stejnou váhu, a to je naplněno.

Za druhé, poprosím, neopakujme tady tu velkou lež o podvodech v amerických volbách. Neříkejme tady, že Američané nemají svobodné volby. Oni mají soudy, ty to přezkoumávaly a skutečně to, jakým způsobem jeden neúspěšný zhrzený kandidát zdůvodňoval svůj neúspěch a házel to - vymyslel si úplné báchorky k tomu, to není věc, kterou bychom měli opakovat na půdě Poslanecké sněmovny. Pokud dochází k nějakým podvodům, ať už v té či oné podobě, tak jsou to izolované případy, které jsou odchyceny a jsou maximálně v rozsahu desítek hlasů, které nemají vliv na volební výsledek.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…