Michálek (Piráti): Zmocněnci pro boj s dezinformacemi chybí tým i peníze

11.07.2022 10:48 | Tisková zpráva

Předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek zaslal premiérovi Petru Fialovi interpelaci, ve které žádá o zlepšení boje proti dezinformacím.

Michálek (Piráti): Zmocněnci pro boj s dezinformacemi chybí tým i peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Michálek

A to i skrz personální a finanční posílení týmu vládního zmocněnce pro dezinformace. Na jeho působení totiž nyní nejsou přímo vyčleněny žádné finanční prostředky a ani nemá žádné osoby v přímé řídící působnosti, jak uvedl Úřad vlády.

„Dezinformace jsou nejen pro Českou republiku reálnou hrozbou. Mají za cíl naši společnost napadnout a oslabit nás. Z těchto důvodů se vláda rozhodla vytvořit post zmocněnce pro oblast médií a dezinformací, což byl zodpovědný krok. Když jsem ale interpeloval pana premiéra s dotazem na výsledky práce pana zmocněnce, jeho zázemí a tým či celkovou strategii, přišla mi alarmující odpověď. Na působení zmocněnce totiž nejsou přímo vyčleněny žádné finance a nemá ani žádné přímé podřízené,“ uvedl Jakub Michálek s tím, že to je potřeba změnit. Zmocněnec s velkou zodpovědností za koordinaci různých útvarů má zcela nedostatečné zázemí.

„Premiéra jsem proto požádal o zlepšení stávající situace. Dlouhodobě víme o snaze Kremlu manipulovat skrze dezinformace s veřejným míněním, nalamovat důvěru občanů v demokracii a škodit. Tato činnost se po Putinově vpádu na Ukrajinu samozřejmě zestonásobila. Dezinformací využívají i mnozí další prospěcháři a manipulátoři, čemuž se musíme dokázat postavit. Nikdy to nebude fungovat, pokud nebudeme mít reálnou strategii a odborníky, kteří by se tomuto tématu naplno věnovali,“ doplnil Michálek.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice