Michalik (STAN): V České republice je peněz dost. Třeba v bankách

31.07.2021 19:44

Komentář na facebookovém profilu k investicím.

Michalik (STAN): V České republice je peněz dost. Třeba v bankách
Foto: Archiv
Popisek: Starosta obce Dolní Břežany Věslav Michalik

Česká republika se musí změnit z ekonomiky levné práce na ekonomiku s vyšší přidanou hodnotou. Jedním z našich plánů jak to udělat je Bilion pro republiku. Tedy nainvestování bilionu korun do české ekonomiky.

Kde ten bilion korun najdeme? Možná vás překvapí, když řeknu, že v České republice je peněz dost. Jen v bankách leží více než 1,2 bilionu na úložkách právnických osob, další stovky miliard každoročně odplynou v dividendách. Tyto peníze nepracují, přitom by se daly investovat. Cílem je motivovat firmy, aby investovaly. Takovou motivací jsou třeba zrychlené daňové odpisy. Investice by totiž neměly být pouze státní, ani by se nemělo jednat pouze o dotace. Jde spíše o to nastartovat ekonomiku zevnitř.

Rád bych vám přiblížil 5 oblastí, kde vidím značný potenciál pro investice. První z nich je digitalizace a s ní související optické přípojky a 5G sítě. V digitalizaci za světem stále zaostáváme, a proto je zde pro investice značný prostor.

Základem je vytvořit podmínky pro 5G síť pokrývající 7 milionů obyvatel a zvýšit počet optických přípojek nejen v domácnostech, ale zejména v malých a středních podnicích o 1 milion. Proč se to vyplatí? Protože pak firmy mohou snáze digitalizovat, čímž se značně zefektivní jejich provoz a výroba. Pokud je například továrna připojená na vysokorychlostní internet optickým kabelem, může pracovat s digitálními dvojčaty, může do výroby zavádět 3D tisk a soustu dalších věcí. To jsou efekty, které se projeví ihned.

U vás doma pak vysokorychlostní připojení bude znamenat možnost pohodlnějšího a častějšího home officu. Dostanete se třeba snáze k dokumentům, na jejichž zobrazení byste museli čekat mnohem déle, ale také se snáze dostanete ke všem možným on line produktům.

Obrovský potenciál je také v digitalizaci státní správy. Například Estonsko tak ušetřilo 2 % HDP, v ČR by mohlo jít až o 100 mld. Kč. Jde ale o dlouhodobý proces, jehož benefity se projeví postupně.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…