Mikulášek (ČSSD): Almužna na péči nepokryje ani dovoz obědů. A nikoho to nezajímá!

28.03.2017 13:36

Mluvím o příspěvku na péči 1. stupně, který pobírá kromě zdravotně postižených (schizofrenici, neurologicky nemocní...) také řada seniorů, kteří už nezvládnou uvařit si jídlo či uklidit byt/domek.

Mikulášek (ČSSD): Almužna na péči nepokryje ani dovoz obědů. A nikoho to nezajímá!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo ČSSD

Tento příspěvek, původně zaveden v přijatelné výši 2000 Kč (od r. 2007..., schválen však ještě před volbami 2006), byl od roku 2011 drasticky snížen na 800 Kč, tedy o šedesát procent a od loňského tuším srpna byl navýšen o 10%, tedy o celých osmdesát korun českých! Přitom jen oběd s dovážkou např. v Brně stojí zhruba 70 Kč * 20 prac. Dní =1400 KČ).! Kdybychom předpokládali, že polovina ceny jsou samotné náklady na potraviny, které by např. nemocný senior musel platit tak jako tak a jen ta druhá polovina jsou skutečné náklady na sociální službu (příprava oběda a jeho dovážka...), jsme na 700 Kč, zbývá tedy ještě 100 Kč.

Ovšem i o sobotách, nedělích a svátcích se musí jíst. A pokud dotyčný nemá to štěstí, že v jeho obci, městě či městské části pečovatelská služba nevozí obědy i o víkendech (s potěšením jsem zjistil, že např. v Brně Žabovřeskách už rozvážejí i o víkendech...) a nemá nikoho, kdo mu navaří (např. má jedno či dvě děti z důvodu nedostatku důstojně placeného zaměstnání pracující v cizině...), nezbyde mu, než si nechat dovézt oběd z nějaké restaurace, což je min. 100 Kč, a to jsem ještě „z hodně laciného kraje!.

Jenže péče nejsou jen obědy. Je tu ještě úklid, příp. ta jeho fyzicky náročnější část..., pomoc s nákupy..., a pak jsou to ještě další různé individuální věci – u někoho třeba pomoc s koupáním/sprchováním, u jiného třeba s praním/věšením prádla..., takže je jasné, že „almužna“ ve výši 800 Kč naprosto nedostačuje! A to ještě nepočítám zdravotní náklady..., většina takto nemocných seniorů užívá spoustu léků, které užívat musí a které také z pravidla něco stojí.

Jsou lidé (např. jedna má blízká příbuzná, která poctivě pracovala od šestnácti let až do řádného důchodu, a ještě se starala o dvě děti...), kteří do státního rozpočtu přispěli nadmíru dostatečně, vychovali děti, byli zodpovědní a nezadlužovali se, aby si mohli třeba zaletět někam dál k moři..., a společnost/stát se jim odvděčí tak směšnou almužnou!

A dlouhodobě nemocní/postižení pobírající tento nejlehčí stupeň PNP také nemohou nijak zvlášť jásat.

Příspěvek na péči od 1. 1. 2011

Chystané snížení příspěvku na péči zasáhne velmi významný počet osob po poškození mozku

Jenže naše velectěné politiky to samozřejmě nezajímá, raděj se stále dokola jak na zaseklé gramofonové desce řeší různé nezdaněné dluhopisy..., a naše babičky, dědové či hendikepovaní přátelé ať si s odpuštěním „nakašlou“.

Tak vám, „tradiční“ i „netradiční“ politici, mnohokrát děkuji, jak „skvěle, obětavě a zodpovědně“ se staráte o nás, občany, kteří jsme si vás zvolili!!!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.