Ministerstvo vnitra nutí Piráty, aby napadli platnost voleb do Senátu

04.10.2014 10:43

Česká pirátská strana v souladu se zákonem o volbách do Parlamentu České republiky delegovala členy okrskových volebních komisí v těch obcích, kde staví svého kandidáta do Senátu. Některé obce však pirátského delegáta do volební komise odmítly jmenovat, s odvoláním na zveřejněné stanovisko ministerstva vnitra.

Ministerstvo vnitra nutí Piráty, aby napadli platnost voleb do Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Ministerstvo tvrdí, že konají-li se volby do Senátu společně s volbami do zastupitelstev obcí, smí členy okrskových volebních komisí delegovat pouze ty volební strany, které kandidují ve volbách do zastupitelstev, tedy nikoliv ty, které kandidují „pouze“ do Senátu.

Piráti považují stanovisko ministerstva za nesprávné, neboť vůbec nerespektuje princip kontroly férovosti volebního procesu všemi kandidujícími subjekty. Tento právní princip byl již v minulosti výslovně uznán Nejvyšším správním soudem a ministerstvo se s ním ve svém stanovisku nijak nevypořádalo. Protože se Pirátům ani přes veškerou snahu nepodařilo některé starosty mimosoudně přesvědčit o nesprávnosti jejich postupu, bude muset po volbách rozhodnout Nejvyšší správní soud.

Vadnost ministerského stanoviska vynikne obzvlášť zřetelně v případě nezávislých kandidátů do Senátu. Tito lidé podle ministerstva nemají mít žádnou možnost kontroly nad férovostí voleb, a to jen proto, že zároveň nekandidují do zastupitelstva dané obce.

Česká pirátská strana současně oceňuje přístup těch sebevědomých starostů, kteří pirátské delegáty přijali i přes nesprávné stanovisko ministerstva vnitra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: piratskenoviny.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

20:07 Premiér Fiala: Místa, spojená s romským holocaustem, překryl nezájem

Premiér Petr Fiala se s ministrem zahraničních věcí Janem Lipavským a ministrem kultury Martinem Bax…