Ministr Babiš: Debata, kdy se bude chodit do důchodu, de facto nemá řešení

10.12.2015 15:10

Projev na 16. schůzi Senátu 10. 12. 2015 k Návrhu zákona o ukončení důchodového spoření:

Ministr Babiš: Debata, kdy se bude chodit do důchodu, de facto nemá řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš obhajuje návrh rozpočtu

Myslím si, že tahle debata tady probíhá už 25 let, a žádné řešení nemá, protože tu stojí nějaké dvě ideologie o solidárním důchodu a zásluhovosti. Já jsem spíš přes ty peníze. Já určitě souhlasím s tím, že důchody měly být odděleny od státního rozpočtu, to někdo zrušil někdy dávno. A určitě to není dobře.

Takže my na ty důchody buď budeme mít peníze, nebo nebudeme mít. Ono je to relativně jednoduché. Takže r. 2014 jsme měli důchodový deficit 48,9 mld., 2015 budeme mít 38,3 mld., a 2016 vidíme na 32,5 mld. Takže jdeme správným směrem. A proč? Protože na výběru pojistného jsme vybrali už asi 20 mld. Ke konci listopadu víc než minulý rok, máme vyšší zaměstnanost, máme relativně nízkou valorizaci důchodu, podle toho vzorce, který se snažíme nějakým způsobem kompenzovat, máme nízkou inflaci.

Tady zazněly různé názory, nevím, to určitě my jako hnutí, které bylo zplozeno nevím kým, já jsem to říkal ve sněmovně, my za to nemůžeme, takže když jsme jako amatéři vyjednávali o koalici, tak nám bylo jednoduše řečeno, že sociální demokracie chce zrušit druhý pilíř. A já si myslím, že je to správně. Protože ten projekt se nepovedl, čerpalo to skoro miliardu v rozpočtu a taky bych přemýšlel, kam by společnosti dneska investovaly. Vzhledem k tomu, že dneska skutečně mít peníze, to někdy znamená negativní úrok. Ještě za to platit.

Zdravotnické poplatky, ano, to skutečně byla chyba. V rámci koalice jsme museli dělat nějaké kompromisy. Zdroje jsou, to řekl pan Špidla, nepamatuji si, že by někdo v koaliční vládě řekl, že zdroje jsou. Já říkám, že jsou peníze. Někde. A bohužel i v Senátu se všechno dělá proti tomu, abychom ty peníze získali. Takže když si vezmeme kontrolní hlášení, protože nevím, z jakého důvodu se to někomu nelíbí, tak tam je 10 miliard, EET 12 plus 6, to je 18. Dneska doufám, že rozhodnete prospekty novely hazardu, to je 2. A ještě další novela je 2,5. Tak když to všechno spočítám, tak se dostanu téměř na těch 32,5 miliardy. V čase. Takže určitě peníze v těchto projektech jsou. A já bych strašně rád, aby Senát tyto projekty, které zabezpečí peníze pro naše důchodce, podporoval. Protože si nemyslím, že když v rámci koalice teď čekáme na nějaký nový návrh paní Marksové z hlediska řešení důchodů, ale obávám se, že to nebude návrh, který pomůže státnímu rozpočtu. Spíš naopak.

Takže to bude těžká debata a důchody asi dneska nevyřešíme, a proto si myslím, že řešení je v tom cíli. To znamená vyrovnaný rozpočet a hledat zdroje. A debata, kdy se bude chodit do důchodu, jak to bude řešeno, se obávám, že de facto nemá řešení. Takže ty peníze jsou v těch projektech. A pokud dneska podpoříte ten hazard, tak zase přispějete k těm důchodům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…