Ministr Babiš: Jsme poslední země v Evropě, která nemá evidenci tržeb

16.03.2016 16:13

Projev na 20. schůzi Senátu dne 16. 3. 2016

Ministr Babiš: Jsme poslední země v Evropě, která nemá evidenci tržeb
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Děkuji za slovo. Zatím bych reagoval jen na pana senátora Kuberu. Bylo toho tolik, že to byla velice zajímavá směs informací.

Za prvé. D8 otevřeme v prosinci 2016, jak jsem říkal, doufám, že přijdete na otevření. Víte, kdy jsme začali stavět tuto dálnici? V roce 1985, takže budeme slavit 31 let postavení dálnice. A vy jste byli u vlády 15 let, jen tak pro informaci, pokud jste nezapomněl. To je dálnice.

Zadlužení státu, super. Co se týká Řecka, musíte se zeptat paní Merkelové. Co se týká České republiky, já jsem snížil zadlužení o 10 miliard, absolutně, od mého nástupu do funkce, koncem roku 2015, z 1683 na 1673, o 10 miliard korun, absolutně, i když jsme vykázali deficit, měli jsme 62,8 minulý rok, předtím také byl deficit.

Jak je to možné? Proto, že to tam leželo, protože si někdo napůjčoval. Nejlepší ministr financí Kalousek si napůjčoval do rezervy.

A já jsem minulý rok vydal za 100 miliard dluhopisů s negativním úrokem a vydělal jsem na tom 544 milionů.

Protože řídím ministerstvo jako firmu. I když stát není firma, ale já to řídím jako firmu. Ještě 30. prosince jsem si půjčoval za negativní úroky, i když jsem nemusel navyšovat to zadlužení. Ale dělám byznys pro stát. A absolutně jsem snížil zadlužení České republiky, státní dluh, ze 41,3 % vůči HDP na 37,3 % HDP. A v roce 2014 jsem vydělal 240 milionů na finančních operacích.

Viděl jste teď poslední zprávu NKÚ o derivátu z roku 2009? Úředníka Frantu, kterého chválil Kalousek? Ten nakoupil derivát na 30 let. A už jsme na něm prodělali miliardu za 7 let. A ještě 20 let budeme prodělávat. Takže to jen tak pro občerstvení paměti.

Takže já jsem zodpovědný za peníze České republiky, českého státu, nakládám s nimi efektivně a transparentně a snižuji zadluženost. My máme jednu z nejmenších zadlužeností v Evropě. Řecko má 176, Itálie 146 vůči HDP procent, a Francouz má 100, my máme 37,3, veřejný státní rozpočet 40. A jdeme dolů, protože HDP roste. Takže se nám daří. Snížili jsme deficit atd. Takže já jsem překvapený, že o tom mluvíte. Záporné úroky, já si nemyslím, neměli byste strašit lidi, že i banky. To je anomálie trhu, je to samozřejmě chyba ECB, a proto já říkám, že my nechceme do eurozóny. Aspoň za mě to určitě nebude, nevím, jak dlouho tam ještě budu...

Takže to obcházení, prosím vás, zkusme skutečně vidět rozumně. Já chápu, že vícero z vás jste dostali projevy ze sněmovny kolegů, ale já jsem se to snažil vysvětlovat. Ta operace je jednoduchá – namarkujete službu. Dneska jdete do restaurace a vystaví vám účtenku. A když to zavedeme, taky vám vystaví účtenku.

Rozdíl mezi těmi účtenkami bude jenom nějaký čárový kód. To běžný občan ani nepozná. Když zavedeme loterii, tak podle toho kódu se může potom zúčastnit loterie a vyhraje nějaké ceny. Na Slovensku to funguje. 170 tisíc lidí soutěží, dostávají ceny.

Takže já nechápu, o čem je tady řeč? My jsme poslední země v Evropě, která nemá evidenci tržeb. Slováci oslaví 20 let registračních pokladen. Zavedli je v roce 1996. A kdo tady chtěl zavádět pokladny v roce 2007? 600 tisíc pokladen krát 20 tisíc, 12 miliard. Komu měla jít ta provize z těch 12 miliard? Jedna pokladna pro všechny. Ale my nekupujeme pokladny. My říkáme, máš pokladnu? Můžeš se napojit na internet? No, tak se napoj, nám je jedno, jakou máš pokladnu.

Takže teď k těm datům. Já to asi vezmu všechno popořadě, jak jsem si to psal.

Pan senátor Hampl měl problém, jako bezpečnost a že jsou to obchodně zajímavá data. Tak já nevím, já jsem nepřinesl tu brožuru, ale asi vám ji nechám poslat. Už jsem to říkal stokrát. Jediné datum, jediná informace, kterou dostane finanční správa, je tržba v korunách. Tržba v korunách! A DPH v korunách. To je všechno.

Finanční správa neuvidí nic. Jestli jste nakupoval mléko, chleba, nevím. Jestli jste konzumoval biftek, nic neuvidí. Už jsem vám to říkal stokrát. 250 dní jsme ve sněmovně o tom mluvili. 43 hodin ve 3. čtení. Sice z toho Kalousek mluvil 4 hodiny o skladu ve Vrběticích, ale většinou debata byla o ničem. Odporná debata!

Osobní útoky, dezinformace, lži... Ano, pane Martínku, opravdu, byl to hnus v té sněmovně.

Takže znovu, data nejsou. Nejsou data. Ani nebudou. Proč tady říkáte, že bude nějaká, co jste to říkal, evidence nákupu? Koho to zajímá, evidence nákupu?

Nebude evidence nákupu. Finanční správa potřebuje jenom tržby a DPH. A Rakousko to zavedlo. A byla tam ústavní stížnost. A včera ji ústavní soud zamítl. A v Rakousku je povinnost si vzít účtenku. Tak jako je povinnost v Itálii. A dobře to víte, jezdíte tam na dovolenou, že je povinnost.

V Itálii, když jsem minule kupoval flašku fernetu, a kdyby mě zastavil celník, a nedal mi účtenku, tak ten majitel obchodu má problém. Velký problém. U nás není problém. U nás jsme mistři v obcházení. Takže, prosím vás, znovu – data nejsou. Je to nejmodernější technologie, která byla vynalezena. Tahle, to je technologie. I šéf daňové správy Spojených států ji zná. Já jsem s ním o tom mluvil. Je to jednoduché, namarkujete tržbu, občan dostane účtenku. Když chce, tak ji zahodí, když chce, tak si ji nechá. Když bude loterie, tak bude soutěžit. A ta pokladna? Ta stávající pokladna jenom vyšle signál a za sekundu dostane kód a vytiskne to. Nikdo nic nepozná. A do detailu je to propracováno, jak to je. A pro toho podnikatele je to jenom změna softwaru.

Teď máme kontrolní hlášení. Vy tady stále mluvíte o těch velkých rybách, tak já vám to zopakuji, ty velké ryby. My jsme totiž velké ryby řešili jako první. Dovezli jsme Kobru. Já jsem dovezl Kobru. 29. ledna 2014 jsem nastoupil do funkce, 17.30, a 30. ledna jsem byl v Bratislavě, kde jsem se dozvěděl o Kobře. Kobra minulý rok zajistila víc peněz než předcházející 3 roky. 5,5 miliardy. Karuselové obchody, Zadeh, který nás okradl o 4,5 miliardy. Teď ho pustili na kauci za 150, zase ho zavřeli.

Karuselové obchody, to jsou sítě 150 firem. A Česká republika se stala dneska lídrem daňové agendy v Bruselu. Díky mně. 20. 6. 2014 jsem tam promluvil poprvé a říkám: "Vždyť máte mezeru v DPH, 170 miliard euro. Vždyť to je víc než váš rozpočet. Co to děláte?" Já jsem tam byl nový. 18 měsíců jsem bušil a mluvil do zdi, až jsem to dostal na program. Ano, všichni jsou ze mě nešťastní. Hlavně komisař Moscovici. Ale dosáhl jsem, že mě podpořili. Německý ministr, Velká Británie... A prosadili jsme, že jsme stále ve hře. Že je strategický plán bude projednáván v dubnu na Ecofinu v Amsterdamu. A Česká republika poslala dopisy, my jsme dělali semináře, setkání ministrů, a jsme lídr. Dneska se o nás mluví. Předtím nikdo nic nevěděl. Nebudu vám připomínat naše předsednictví.

Takže my jsme lídr. A my říkáme, máme 15 povolených "reverse charge", to je přenesená daňová povinnost. To je proti těm velkým rybám, to jsou ty karusely. A potom jsem dovedl kontrolní hlášení. To je ta velká ryby, to je to párování falešných faktur. A jak to máme zkontrolovat? Miliony faktur. Tak jsme zavedli kontrolní hlášení. Všichni jste křičeli. Ano, teď bylo první. A bude to fungovat. Nás okrádají každý rok o 80 – 90 miliard korun. 3,3 miliardy euro je vyjetý GEP ČR – 22 %.

Rumun má 44, Slovinec 5,9, Holanďan 6. Ano, protože finanční správa byla v rozkladu, nikdo ji neřídil, nebyla zprivatizována panem Kalouskem a Knížkem. Praha se stala daňovým rájem. Sem chodila daňová kontrola jednou za 200 let.

Tak tak jsem to převzal. Ano, prokazování původu majetku, to je taky další projekt. Tady někdo mluvil o Hoenessovi, nebo můžeme se bavit o Grafovi, tátovi Steffi Graf atd. Takže tohle teď děláme a ty velké ryby řešíme. Kobra, kontrolní hlášení, reverse charge. O co jde v reverse charge? My říkáme, EU, proč ty nám kecáš do toho, jaká položka bude na reverse charge? My máme 15 povolených reverse charge. Naposledy, co jsem dělal, já jsem jich sám zavedl asi tři nebo čtyři: plyn, teď od 1. února, a elektřina. A zbývají nám tam myslím telefonní služby. Takže to zavedeme, až když už nemůžeme dál. A Slováci mají problém s podvody s masem. My máme taky problém s podvody s masem. A já teď čekám na ten pilot.

A Slovák napsal do Bruselu a říká, chci povolení, chci reverse charge na maso. A co udělá Brusel? Bude nás zkoušet, budeme vypisovat formuláře.

Potrvá to, pro ně "Quick Reaction Mechanism" je 6 měsíců.... Pro mě "quick" je 1 sekunda. Průměrný věk karuselové firmy je 23 dní. Rekord je 8 hodin. Někdo založil firmu, zkásnul DPH, zbankrotoval, ukradl. Centrální registr účtů, teď čtu – 15 let byl na stole! Proč jste ho neprosadili ve vládě ODS. Kdo ho shodil? Už to bylo na programu, Kalousek to kritizoval. Jak se jmenoval, Kubice myslím, že to shodil. 15 let. Zase dezinformace. Co je Centrální registr účtů? Jenom existence toho účtu! Protože jde o rychlost.

Dneska, když se orgány činné v trestním řízení ptají, tak píšou bankám. 45 bank – má firma x-účet? Jak dlouho to trvá? No, 40 dní. A za ten čas ta firma zmizí a ukradne naše peníze, nás všech peníze. Takže to jsou všechno opatření, která děláme proti velkým rybám. Tak neříkejte, že neděláme. A znovu opakuji, prosím vás, EET se týká všech, kteří prodávají hotově. Proto tady paní senátorka Cabrnochová – netýká se to bank a pojišťoven. Protože ty neprodávají hotově! Takže jsou to velké maloobchody, hotely, restaurace, ale i malé. Pro všechny stejně. Ten, kdo prodává hotově. Ten, kdo fakturuje, tak se ho to netýká.

Jakým způsobem se bude EET týkat zdravotnických zařízení? Příspěvkovky mají výjimku a doktoři a zubaři budou evidovat. Ve třetí vlně, začátkem roku 2018.

Přijde nová vláda nebo to sněmovna změní, já nevím. Ale my jsme poslední v Evropě, kteří nemají evidenci tržeb. Nemají. Takže by bylo dobré, kdybyste si to uvědomili, že jsou to peníze nás všech. Je to narovnání prostředí. A znovu opakuji, NKÚ to popletl, to je chybná interpretace. Oni řekli, že 7 % je šedá ekonomika.

Ne, je to 40 %. A 170 miliard šedé ekonomiky jsou tržby, prosím vás. Nemíchejte to s daněmi.

To znamená, že vy, když si posbíráte jablka na zahradě a sníte je, to je taky šedá ekonomika. A prostituce a drogy, a všechno. Ano, já jsem to přednášel ve sněmovně. Nemám tady ten projev, ale to nejsou... A kdo změří, kolik nás okrádají? Tak já jsem přišel s návrhem, populistickým, že snížíme DPH na točené pivo.

Skandál! Chtěl jsem pomoci těm, kteří jenom točí pivo. Kteří nemají potraviny a nebudu mít tu slevu z 21 % na 15. To jsou ty hospody, to jsou ti hospodští. Takže pro dobrotu na žebrotu. Dostal jsem kartáč. Co to povídá, zvýšit na alkohol a takovéhle nesmysly. Podívejte se na statistiku. Točené pivo jde dolů, lahvové jde nahoru.

Takže lidi pijí pivo doma. Takže to bylo pro živnostníky.

A o kolik bychom přišli o peněz u točeného piva? Někdo to počítal přes spotřebu. A kolik to bylo? 2,3 miliardy. A kolik my jsme vybrali minulý rok? 320 milionů. Takže rozdíl je to, co nám někdo zapomněl zaplatit. Takže dá se to spočítat. A my nejsme hloupí na ministerstvu financí. My jsme to počítali, a strašně dlouho. A projekt EET jsem slyšel od majitele Vítkovice Tours - Honka - v roce 2013. A když jsem nastoupil na ministerstvo, tak jsem řekl – to chci udělat. Bohužel impotence státní správy, dělat něco rychle, je nebetyčná, takže to trvalo strašně dlouho. Strašně dlouho!

Tady vystoupil pan senátor Juránek. Já bych jenom upozornil, že my jsme to v koalici strašně dlouho diskutovali. KDU-ČSL měla stále nové nápady a stále jsme museli čekat. A Impact studies a komise a otázky... A ve finále ve sněmovně jedině pozměňovák KDU-ČSL byl akceptován vládní koalicí. To bych jenom připomněl.

Takže závěrem bych chtěl jenom říct, prosím vás, paní Vrecionová, vy říkáte o fair play. Ano, já hraji fair play. A 23. 3. přednesu ve sněmovně projev. A budete si ho pamatovat dlouho. A to, že je na mě kampaň, sprostá kampaň na nějakou dotaci z roku 2008, kterou potvrdil pan hejtman Bendl z ODS. A co on? Jak on dal dotaci té firmě, v které já jsem nikdy neměl podíl? Ani žádná moje firma při podání na dotaci. Jak to tedy kontroloval? Potom tam přišli další hejtmani...

A navíc potom naposledy v dubnu 2013 přišel největší a nejlepší kontrolor a nejlepší ministr financí v historii této země - Kalousek, který zkontroloval všechny! I ODS i ČSSD! Tak jak to tedy bylo? A já vám jenom chci říct, že v Evropské unii je málo projektů, kde někdo investoval 750 milionů z vlastních zdrojů a převzal firmu, která měla 50 milionů dotací. Málo. Nechci o tom dneska mluvit, ale byl bych rád, kdybyste skutečně vynechali komentáře vůči mé osobě. Já mám čistý štít a já se těším na tu mimořádnou schůzi. Těším se, skutečně se těším. Aspoň si lidi vyslechnou část historie této země.

Protože když už dneska nějaké servery, nebudu jmenovat, které pracují pro politickou stranu, mají na titulku, že dostanu 10 let, tak to je super! Anonymy do Bruselu, na zvracení! Někteří naši poslanci udávají české firmy. Potom se ukáže, že vlastně i tripartita za to bila. Potom tam posílají dopisy, Svaz průmyslu a Hospodářská komora, my z toho máme jenom ostudu. Takže já bych byl rád, kdybyste skutečně vynechali tohle téma. A já se těším na schůzi, jak se obhájím.

Takže dneska je to EET a jsou to peníze pro všechny. My to máme spočítané. Vy jste tady bojovali za to RUD. Já si pamatuji, jak jsem tady byl. Tak tam je 4 miliardy pro obce. Proč jim to nechcete dát? Ztratili jsme rok, už přišly o balík peněz, když to mělo fungovat od 1. ledna 2016. Takže máme zpoždění. A skutečně vás prosím, abyste to schválili. Já nemám problém se k tomu postavit a nechat to potom spočítat, jestli jsme měli pravdu, nebo jsme neměli pravdu. A já říkám, že pokud to všude fungovalo, tak neříkejte, že to je projekt proti živnostníkům. To není pravda. Není to pravda, je to pro hotovostní platby.

Takže znovu opakuji, že se ptá – ještě jsem zapomněl na pana Sobotku, tady jsem si napsal – 25 let jsme na evidenci tržeb nic neměli. Pan senátor Sobotka říká, že úředníci 40 tisíc, tak já bych chtěl, aby měli 40 tisíc. Finanční správa nabízí vysokoškolákům v Praze, bohužel, 16 – 17 tisíc. A banky jim nabízejí 30 možná, takže žádných 40 tisíc není. A zatím to děláme vlastními silami. I ten prospekt jsem si zaplatil sám, udělal jsem si ho, protože je zase anonymní trestní oznámení. Tak, jak je na Čapí hnízdo anonymní trestní oznámení a na Agrofert trestní oznámení, dokonce manager ČSSD říkal, že je na Agrofert nejvíc oznámení do Bruselu, tak i na EET je trestní oznámení. Už nás šetří policie, protože jsme utratili nějaké drobné, možná 2 miliony na projekt, který nám přinese 18 miliard ročně. To je skandální!

Je třeba udělat všechno pro to, aby se zničil ten projekt. Však jsme si tady žili dlouho takhle, tak potom, proč bychom tady zaváděli nové věci? O tom to je. Takže my jsme ani nemohli propagovat EET, vysvětlit lidem, že to jsou jejich peníze. Na důchody, ano, důchody, vy jste mluvil o těch důchodech. Proč jsme změnili důchody?

Ale já jsem řekl sociální demokracii, budeme schvalovat důchod jenom jednou za rok, když bude rozpočet. Jednou za rok. Vyšel vzorec na čtyřicet. Tak to je málo, tak jsme se snažili, dali jsme jim dvě stě. Takže to taky má nějaké racio. A důchody jsou 408 miliard v rozpočtu, ano, to je třetina. Ano, my potřebujeme platy pro učitele.

A potřebujeme na sport pro děti a mládež. A potřebujeme peníze pro vojáky, pro obranu a migraci. O tom ani nechci tady mluvit. Moje názory na schopnost Evropské unie a na akčnost politiků v Evropě jsou notoricky známé. Takže jsou to peníze pro nás všechny. A chci vás požádat, abyste skutečně tenhle zákon podpořili. Děkuji vám.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu