Ministr Babiš: Kauza Čapí hnízdo je další politickou objednávkou s cílem mě poškodit

10.03.2016 17:21

Reakce Andreje Babiše na včerejší vyjádření, které dal serveru Novinky.cz

Ministr Babiš: Kauza Čapí hnízdo je další politickou objednávkou s cílem mě poškodit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Vracím se ke včerejší reakci na váš dotaz, ve které jsem se špatně vyjádřil. Samozřejmě že jedna z mých firem vlastní Čapí hnízdo od roku 2014. Reagoval jsem na vaše tvrzení, že jsem přiznal vlastnictví Čapího hnízda až v roce 2014, což není pravda, protože já osobně jsem nikdy nebyl akcionářem ani vlastníkem Čapího hnízda. Stejně tak v době podání žádosti na evropskou dotaci v roce 2008 nebyla žádná firma Agrofertu akcionářem nebo majitelem farmy Čapí hnízdo.

Důkazem toho je, že Čapí hnízdo od roku 2008 do roku 2013 nefigurovalo v konsolidované účetní závěrce Agrofertu ověřené renomovaným auditorem.

Je třeba zdůraznit, že se jedná o projekt financovaný z evropských dotací. Projekt byl v letech 2010, 2011, 2012 celkem třikrát kontrolován ROP Střední Čechy. I když tyto audity neshledaly pochybení oprávněnosti čerpání dotace, byl v dubnu 2013 realizován mimořádný audit ministerstvem financí ČR za doby ministrování Miroslava Kalouska, který také neshledal pochybení oprávněnosti poskytnutí dotace.

Po neúspěšných dlouholetých kampaních proti mně o StB, biopalivech nebo střetu zájmu je stávající kampaň, která se týká kauzy staré 8 let, další politickou objednávkou s cílem poškodit moji osobu.

Na základě anonymů zaslaných do Bruselu tento projekt aktuálně prověřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF, který jen zřízen k ochraně zájmů Evropské unie a vykonává své vyšetřovací pravomoci zcela nezávisle i na Evropské komisi. Zároveň na základě anonymů je Čapí hnízdo prověřováno Evropskou komisí a na základě anonymního trestního oznámení ho prošetřuje i česká policie. Podle stávající mediální kampaně to vypadá, že tento projekt vyšetřují také někteří novináři, jako by tím nahrazovali orgány činné v trestním řízení a dokonce nastiňují postup policie při vyšetřován&iac ute;. Přitom se jedná o živou kauzu. Někteří novináři jdou dokonce tak daleko, že si vymyslí zásah policie na Čapím hnízdě a pak se mě ptají, co tomu říkám. Přitom policie na Čapím hnízdě nikdy nezasahovala, o čemž se ti samí novináři jeli i přesvědčit.

Stávající kampaň je pomstou některých mých bývalých kolegů, kterou živí opozice, jež se na této kampani zviditelňuje. Zásadně odmítám spekulace spojené s mojí osobou. Podstatné je, aby celý tento případ byl řádně vyšetřen hlavně evropským úřadem OLAF a Evropskou komisí, vzhledem k tomu, že se jedná o jejich peníze a zároveň ale i českou policií.

Zároveň odmítám, že jde o luxusní sídlo pro vybranou společnost, jak píší někteří novináři. Právě naopak. Čapí hnízdo zaměstnává několik desítek lidí z regionu a pro tisíce dětí a rodin je skvělým místem pro víkendovou relaxaci. Organizují se tu i školní výlety a dětské tábory.

Andrej Babiš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.