Ministr Babiš: Měli byste se domluvit, co vlastně chcete kritizovat

09.04.2015 12:00

Projev na 26. schůzi Poslanecké sněmovny dne 9. 4. 2015

Ministr Babiš: Měli byste se domluvit, co vlastně chcete kritizovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při svém nominačním projevu

Děkuji, paní předsedající. No, měli byste se domluvit, co vlastně chcete kritizovat, buď 2014 nebo 2015. Já za to nemůžu, že náš stát má jednoduché účetnictví a taky nemůžu za to, že jsem převzal finanční správu v rozkladu, kterou si Kalousek zprivatizoval s Knížkem (?), kde byl zákaz kontrolovat, kde někdo zpronevěřil asi 100 mil. korun na IT. My jsme podali trestní oznámení. A proč finanční správa v Praze nekontrolovala, proč tady jednou za 200 let někdo chodil na kontrolu? To nejsou neoprávněně zadržené peníze, to jsou oprávněně zadržené peníze. Oprávněně. Proto i čtrnáctkrát zasahovala Kobra a zadržela 2 mld. Proto ty karusely, kterým se smějete, těch 100 mld. ročně, o které nás tady okrádají organizované skupiny. Vždyť se zeptejte, jak jste spravovali tu finanční správu. Pokud minulý rok byl zkreslen, tak potom to musíme přenést do tohoto roku. A pokud si očistíme dva měsíce na DPH od těch vlivů, tak jsme vybrali o 2 mld. více daní. Já nemůžu za to, že stát nemá podrozvahy jako normální firma, to není můj problém.

Takže faktem je, že poprvé od roku 1995 jsme absolutně snížili dluh. Absolutně, o 20 mld. A to je fakt, to je číslo. A snížili jsme, i kdyby byla pravda, co říká pan Stanjura, že deficit byl 100 mld., tak je to stále méně než 112. Taky jsme poprvé začali řídit cash-flow tohoto státu. Takže je potřeba si říct, co vlastně chcete, jestli kritizujete 2014, ano, tabák, předzásobení 16,7 mld., ale my na tom tabáku tento rok vybereme absolutně o 2 mld. více. Takže rozpočet, tak jak jsme ho naplánovali, splníme. Já se ničím neholedbám, já jenom konstatuji, já jenom žasnu, jaka je stát organizován, jak funguje a v jaké kondici jsem převzal finanční správu a celní správu. Takže musíte se shodnout, co vlastně chcete, jestli kritizujete 2014 nebo 2015, ale pokud by byla pravda, co říká pan Stanjura, tak potom v tom roce 2015 to musíme taky zohlednit.

Já myslím, že je to zase nějaká politická debata, ale ta čísla jsou jasná. Poprvé jsme snížili dluh, ušetřili jsme lepším investováním cash-flow státu ty stovky miliard, co tam ležely ladem, já jsem je proměnil na výnos 260 mil. korun, že jsem je ukládal, že jsem je investoval a že jsme snížili úroky minulý rok o 3 mld. A pokračujeme dále. Dokonce se možná teď povede a budeme emitovat možná nějaký dluhopis za nulu, nula kupón. Takže já si myslím, že ty výsledky jsou dobré. Nikdo se neholedbá, to je jenom konstatování.

A proto mým cílem je snižovat saldo, snižovat zadlužení. A proto v tom chceme i pokračovat. A ta vaše kritika. Ano, můžeme si to očistit, ale potom si musíte vybrat, jestli budete kritizovat 2014 nebo 2015. Oba nejde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…