Ministr Babiš: Nechápu, proč se tady stále lže

18.12.2015 13:15

Projev na 37. schůzi Poslanecké sněmovny dne 18. 12. 2015

Ministr Babiš: Nechápu, proč se tady stále lže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Děkuji, pane předsedající.

Mě strašně mrzí, že jsme ve třetím čtení a vlastně buď nikdo nepochopil, o co jde, nebo se tady demagogicky tvrdí neskutečné věci. Takže ještě jednou. My se bavíme o evidenci tržeb a ta je buď přes registrační pokladny, které máme ve třinácti zemích Evropské unie, nebo se bavíme o elektronické evidenci tržeb, která už je v Chorvatsku, ve Slovinsku začínají 1. ledna 2016, to je za pár týdnů, v Maďarsku mají, Bulharsko má a Slovensko jde od 1. ledna 2016. Není to pravda, a bavíme se o evidenci tržeb, buď mám registrační pokladnu nebo nejmodernější způsob, a to nemá nic společného s chorvatskou ekonomikou, je to nejmodernější technologie. A není pravda, že se to týká jenom malých podniků a živnostníků. Nechápu, proč se tady stále lže.

Do EET se zapojí jen ti, kteří inkasují v hotovosti, platební kartou, šeky, stravenky, to znamená když živnostník fakturuje, tak se ho to vůbec netýká. Já vůbec nechápu, o čem je tady řeč. Tady je to boj proti šedé ekonomice. A mě mrzí, že pan předseda Fiala, prostřednictvím pana předsedajícího, si plete pojmy. On mluví o 7 %, ale vy mluvíte o černé ekonomice, to my nazýváme černá ekonomika: to jsou drogy, prostituce, ti, kteří jsou totálně načerno. A ta šedá je 40 %, pane poslanče Fialo, prostřednictvím pana předsedajícího, tak už si to zapamatujte - 40 %. A je to údaj Českého statistického úřadu.

Taky není pravda, co říkáte, že klesá šedá ekonomika. Neklesá - v roce 2012 byla 160 mld. (Předsedající upozorňuje na čas.) V roce 2013 - 169.

Takže šedá ekonomika. Já děkuji panu Fialovi, že máme na to stejný názor, jak se bojuje - snižováním daní. A co jste udělali? Měli jsme 5 % sazbu na léky, potraviny, prodeje bytů rodinných domů, zařízení, voda, teplo, pomůcky pro zdravotně postižené - a vy jste navýšili sazbu z 5 na 15 %. A v rámci tohoto zákona navrhujeme snížit z 21 na 15 %, takže my daně snižujeme. S tím souhlasím. Vy se odvoláváte na pana Šnajdra. Ten říká, že podíl šedé ekonomiky v Rakousku je 8 % a u nás 15. Souhlas. Tak nechť mi někdo vysvětlí, proč Rakousko zavádí registrační pokladny 1. ledna 2016, když mají 8 % a my 15 a říkáte, že my ne.

Já tomu skutečně nerozumím. To je neskutečná demagogie, co odzněla. Pan Bendl tady mluví, že někoho nutíme. Ne, každý má svobodu se rozhodnout. Jeho pokladna, pokud má napojení a je schopna se napojit na internet, tak se napojí a on si rozhodne, jakým způsobem. Žádný dodavatel není. To jste tady chtěli udělat v roce 2007, když tady Kalousek dvakrát hlasoval za registrační pokladny, kde se všichni klepali na dodavatele, aby si zkásli provizi. My říkáme, nechť si každý vybere.

Mě skutečně velice překvapil pan předseda Gazdík - 20 mld. Nevím, kam chodíte na ty nesmysly. Kdo vám to psal? Takovou snůšku nepravd, co jste tady předvedl, to jsem skutečně od vás nečekal, protože vy většinou vystupujete normálně bez demagogie a bez lží. A k LRV - ano, celá řada připomínek tam byla, ale my jsme je vypořádali. (Předsedající upozorňuje na čas.) Nakonec LRV řekla, že je to v pořádku, takže zase vytrhnuté z kontextu. A je to nepravda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Rozdělení společnosti je dílem globalistů

12:16 Zeman (PRO): Rozdělení společnosti je dílem globalistů

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k rozdělení společnosti.