Ministr Babiš: Někdo tady páchá trestnou činnost na členy vlády, a vy se radujete

10.05.2017 15:41

Projev na 58. schůzi Poslanecké sněmovny dne 10. 5. 2017

Ministr Babiš: Někdo tady páchá trestnou činnost na členy vlády, a vy se radujete
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážené dámy, vážení pánové a hlavně občané. Já jsem sem hlavně přišel proto, abych se snažil vysvětlit lidem, co se vlastně v naší zemi děje.

Ano, dnes to bude další pokus o popravu Babiše v přímém přenosu. Je to už napodruhé, co tady taková poprava je organizována tradičními politickými stranami. A je tady další megakampaň proti mně.

Už jen z počtu mimořádných schůzí nebo bodů, které se týkají mé osoby, je jasné, že vám, dámy a pánové, a možná ne všem, vadím. Strašně vám vadím. Cílem této kampaně je odstranění Babiše z politiky, tak, jak to teďka řekl před chvílí předseda klubu TOP 09.

Od mého nástupu do politiky jsou tady kampaně. Měli jsme StB, Čapí hnízdo, dotace, biopaliva. Ani ty dluhopisy, které někdo vydal, a možná i pro své kámoše, nikdo nepochopil. Takže to je skvělá prácička, ale nezabrala. Nic se z toho nechytlo.

No a co teď přišlo? No odposlechy. Zmanipulované, i ten web, který to vysílá. Jdeme do střižny, jdeme to sestříhat. Zmanipulované odposlechy. Nezákonné. Někdo tady páchá trestnou činnost na členy vlády, a vy se radujete. Vy akorát nevíte, že jednou to možná potká vás, že budete mít štěnici v kuchyni nebo někde, že vás někdo bude sledovat, odposlouchávat, že na vás nasadí agenta provokatéra. Takže to je strašná náhodička, právě když teď pan premiér z nepochopitelných důvodů navrhl mé odvolání, se objevily odposlechy, údajně rok staré. Je to náhoda? Asi ne.

Já už dlouho slyším, že mě chcete vzít do vazby, obvinit a zavřít, tak jak to řekl teďka pan předseda TOP 09, abych odešel z politiky, abych vůbec ani nekandidoval. Já jsem myslel, že ta Kubiceho zpráva se objeví někde v září, ty provokace, které se chystají, které mají být organizované. Ne, ono to přišlo už teďka. Takže zavřít Babiše. Nemá být v politice. To je ten cíl.

No a potom, když mě nezavřou, ale asi jo, protože to se taky dá dobře zorganizovat, tak mě možná i zastřelí. Já nevím. Ty kšefty, co tady dělají někteří lidé, jsou samozřejmě megakšefty. Chce se, abych zmizel z politiky. Je to samozřejmě příšerné, protože se mnou žádný kšeft neuděláte.

Ani v hazardu, když jsem navrhoval zvýšení daně, tak všichni kromě našeho hnutí byli proti. Zkoušel to i pan premiér, když se mě ptal, proč kritizuji obrovský tunel v Letecké záchranné službě, který připravoval pan ministr Němeček. Říkal mi, abych se vykašlal na tu kritiku, vždyť máme KAPSCH. Ale s KAPSCHem jste dělali smlouvu vy, naši koaliční partneři. A když pan Ťok vyjednal ten KAPSCH, tak sjednal smlouvu o 500 miliónů ročně levnější, takže já ty kšefty nedělám. A vadím.

Takže já teďka tady stojím a mám něco vysvětlovat. Ale já bych rád vysvětlil lidem, co se vlastně u nás děje, co se vlastně stalo. To je dneska souboj o budoucnost této země. (Oživení a potlesk z obou stran sálu.) My jsme byli velice úspěšná vláda. Mohli jsme vejít do historie jako nejúspěšnější vláda od revoluce. Vláda, která skončila v Evropě ve veřejných rozpočtech na druhém místě. Ano, díky mně, protože řídím ty finance jako finance rodinné firmy. Druzí v Evropě za Lucemburskem. Snížil jsem dluh o 70 miliard. Měli jsme přebytek. Ten nový mocenský pakt Kalousek - Sobotka nasekal dluhy za 1070 miliard. Já jsem snížil o 70. Vybrali jsme daně, navyšovali jsme důchody, navyšovali jsme platy lidem. Dostal jsem za úkol sehnat peníze na navýšení platů v bezpečnostních sborech od 1. 7. učitelům atd. A připravoval jsem rozpočet.

Dneska tady máme totální politickou krizi. A kdo ji zapříčinil? No bohužel - a vůbec to nechápu - pan premiér. Pan premiér navrhl mé odvolání. A já se ptám proč, proč mám být odvolán.

Vystupoval tady pan předseda Fiala a říkal, že jsem nezodpověděl ty dotazy. Ale já jsem přece na všechno odpověděl. Já jsem splnil váš úkol. Ještě říkal, že - nevím už ani, jak jste to komentoval, prostřednictvím pana předsedajícího, pane předsedo - já jsem vám poskytl velice odborný text, kde jsem všechno vysvětlil, 28. dubna, termín jsem měl 30. dubna. A co tam tedy chybí, proč jste mi to nenapsali? Proč pan premiér nepočkal na moje vyjádření? Proč už 27. dubna zveřejnil nějaký kompilát vylhaných věcí od bývalých redaktorů Mafry, kterou údajně ovlivňuji, což je nesmysl. A vůbec mi neposlal těch 22 otázek. Bylo to zveřejněno na webu ČSSD. Nikdo mi nenapsal, abych na to odpověděl. Ale já jsem na to odpověděl. Odpověděl jsem na to tuto neděli, protože jsem čekal, že to bude zase záminka, že jsem něco nesplnil. Ale já jsem splnil všechno.

A já považuji za absolutně skandální, když někdo říká, že já dělám nějaké nepravosti. A v čem? Proč říká pan předseda klubu TOP 09, že já jsem vyšetřován. Kde jsem vyšetřován? Vy o tom něco víte? Ano, byl jsem na policii, byl jsem hodinu vyšetřován. A víte, za co? Za zkorumpovanou pakáž, reportéry České televize. A hodinu ten vyšetřovatel nebyl schopen mi říci, mému advokátovi, v jakém jsem postavení.

A na čem se pracuje? No, pracuje se na zavření Babiše. Musíte ho vzít do vazby. Teďka údajně se pracuje na tom, aby ty odposlechy, které byly nelegální, byly legální. No, nevím, jestli to nějaký soudce možná povolí.

Takže já zásadně odmítám rezignovat, protože není na to důvod. Řekněte mi jednu věc, kterou jsem já jako politik, jako ministr financí, tady udělal, když se chovám s péčí řádného hospodáře a nestojím daňové poplatníky téměř nic. Co jsem udělal? Ať mi někdo řekne, dejte mi na papír, na co jsem neodpověděl.

Čím víc odpovědí, tím víc otázek. Tak jsem glosoval. Říkám - když se zastřelím a všichni budete mít radost, tak na pohřbu mocenský pakt Kalousek - Sobotka budou říkat: Protestujeme, Babiš musí vysvětlit, proč se zastřelil.

To je ono. Mě se někdo ptá, jak jsem koupil Agrofert? Ti poradci z Úřadu vlády, kteří nechápou, co je to podnikání? No, kolik měl Agrofert základní jmění v roce 1995, když nás Mečiarovci vyhodili? A kdo mě vyhodil z práce? No, Boris Vostrý.

Boris Vostrý z Harvardu. Pamatujete na kupónku, pane předsedo Fialo prostřednictvím předsedajícího? Pamatujete, ne? Ten, toho času na útěku, Boris Vostrý mě vyhodil z práce. A Agrofert jsem vymyslel já a měl základní jmění milion. A navyšoval na čtyři. A to, že jste četl nějaké nesmyslné odhady, tak si nastudujte, za kolik Warren Buffett kupoval první akcie a jakou mají hodnotu dneska. Jak vám to mám vysvětlovat, když tomu nerozumíte? Všechno jsem vysvětlil, všechno. Nechť mi někdo ukáže, na co jsem neodpověděl.

Vrátím se k naší vládě. Absolutně nepochopitelná situace. Zničená pověst. Mohli jsme vejít do historie, mohli jsme klidně možná i vládnout po volbách, když jsme byli úspěšní. Ale proč? Proč to tak dopadlo? No jednoduše. Protože ČSSD má nízké preference a pan premiér potřeboval něco vymyslet, něco ukázat. Ukázat, že nerespektuje koaliční smlouvu. Tomu nerozumím.

Když se v minulosti pan premiér odvolával na koaliční smlouvu a říkal, že nemůžu odvolat ministry, musím se zeptat předsedů koaličních rad, tak jsme se dneska ptali, jestli ta koaliční smlouva funguje. A vlastně říkali, že ano. Ale co byla demise? Proč byla demise všech ministrů bez toho, aby to někdo věděl? To je porušení koaliční smlouvy. Tak platí ta koaliční smlouva? A návrh odvolání. Moje odvolání, které je bezdůvodné? To je taky porušení koaliční smlouvy.

Chápu, že Ústava je víc než koaliční smlouva, ale proč jsme ji potom podepisovali? (Smích vpravo.) Všichni ji podepsali. Všichni koaliční poslanci. Jednou se to hodí, podruhé se to nehodí.

Mě to strašně mrzí. Lidi jsou zmatení, nechápou, co se vlastně děje, proč někdo ničí práci všech ministrů. Musím se smát, když něco říká o zneužívání politické moci. Ale jaké politické moci? Řekněte mi, co jsem já udělal, kde jsem co zneužil. Mluvíte o těch nesmyslech na těch zvukových nahrávkách? Myslím, že každý ví, jak se dají ta videa sestříhat. Není tam žádná evidence o tom, že bych já dával nějaké příkazy médiím. Není to tam. A vy to dobře víte. Ale samozřejmě všem to vyhovuje, tak už říká, že je tam nějaký živý spis. Já o ničem nevím. V životě jsem žádný živý spis neviděl. Ani nedržel v ruce.

Co ten člověk, který, ano, udělal jsem obrovskou chybu, že jsem se s tím člověkem vůbec bavil, který za mnou přišel a říkal, co všechno se na mě chystá, že jsem byl dokonce agent KGB. Nejenom StB, ale i KGB. Že se chystá nějaká konspirace, další zpráva, jak ovlivní nějaký soud StB atd.

Já zásadně odmítám, že bych něco ovlivňoval. A řekněte mi, jakou politickou moc já zneužívám. Já vůbec žádnou politickou moc nemám. Jakou? Však nás je šest ve vládě. (Hluk v sále.) Řekněte mi, kterou instituci já jsem ovlivnil z funkce ministra financí. (Odpovědi ze sálu.) Řekněte mi jeden případ. Já nejsem, jak v minulosti některý ministr zneužíval FAU atd. To máte asi špatné představy.

Je jasné, že ty nahrávky jsou sestříhané. Že tam je můj hlas, a to se nedá upravit? Samozřejmě, že dá. Je jasné, že to slouží jenom k mé dehonestaci. Já jsem podal trestní oznámení a ptám se, proč to nenecháte na policii, to vyšetření té kauzy. Tak vzpomeňme si, když byly zveřejněné soukromé maily pana premiéra Sobotky. Dneska říká, že jsou to ukradené maily. A jaký je rozdíl mezi těmi maily a těmi zinscenovanými nahrávkami? Jaký je v tom rozdíl? Kde bylo jasně vidět z těch nahrávek, a tehdy všichni říkali, že je to neetické, jak ČSSD ovlivňuje předvolební průzkumy veřejného mínění, výběr ředitele Českého rozhlasu, jak využívá svoji stranickou hlásnou troubu deník Referendum. Tam to bylo jasné. Jak to přebírají ostatní média, jak dosazují svoje lidi do mocenských struktur.

Ale na Babiše je jiný metr. Teď to všichni řeší. A tam to bylo jasné. Ale proč se to tehdy neřešilo? Proč? Koho to zajímalo? Že je tam mail, kde nějaký pan Přikryl říká, podle našeho dohovoru jsem učinil úkony v kauze OKD, tak jak jsme o nich hovořili. Pro budoucí vývoj v předpokládaném soudním řízení je rozhodující dosud nepředložený dopis Evropské komise ministru zahraniční z roku 2011. Říkám, měl jsem možnost nahlédnout do spisu. A teď co? Kdo to je? Měl jsem možnost nahlédnout do spisu? Já? Já jsem nikdy do žádného spisu nenahlížel.

Prosím vás, já bych byl strašně rád, kdyby někteří kolegové, bohužel i z vlády, si uklidili před vlastním prahem. Pokud dneska někdo říká, že já mám rezignovat, protože paní ministryně Valachová rezignovala, ještě včera odpoledne nerezignovala, potom jí asi domluvili. A vy máte informaci, že na Ministerstvu financí bylo podezření z korupce? Že tam zasahovala policie? O čem to je? Proč o tom někdo mluví? Jaký to má souvis? Vy mě tady zkoušíte z mého podnikání z roku 1995. To je 22 let.

Já skutečně nevím. Resp. vím, že to je super načasovaná, perfektně zorganizovaná kampaň. Ano, kampaň. Agentury, která samozřejmě organizuje na mě všechno. Nezávislost médií jsme viděli v neděli u Václava Moravce. Ani jednu se nezeptal na korupci na Ministerstvu školství, kde byl poradce blízký přítel pana premiéra pan Březina, v minulosti odsouzený. Ani jednou. O čem se bavil? O Kapschi. A co hnutí ANO mělo s Kapschem? My jsme ho zdědili.

Manipulativně tam mluvil o dluhu. Navýšil se dluh. Ano. V prvním kvartálu jsme si napůjčovali víc, protože jsme spláceli 11. 4. skvělý Kalouskům dluhopis. Jeho dluh 90 mld., desetiletý za 4 %. Za to jsme, vážení občané, zaplatili 36 mld. úroků. Za mě první kvartál jsme si půjčili bezúročně de facto.

A můžeme se vrátit do doby, když pan poslanec Kalousek říká, co já všechno ovlivňuji. Tak se můžeme vrátit do historie, do 10. 3. 2011, když volá: Přísahám na děti, tajnou nahrávku nemám. Jak vlastně volal do médií. Kalousek šokoval šéfredaktory. Mám vás na tajném videu, říká. Kalousek vyhrožoval šéfredaktorům. Prý jen fabuloval. Prohlášení Miroslava Kalouska k tajnému videu. A to jste měli tehdy schůzi? Nebo děláte jenom schůzi na Babiše, který nic neřekl. A tady je ten rozhovor. Přísahám na své děti, že žádná nahrávka neexistuje. Fakt.

Vy říkáte, že já lžu? Ne. Vy lžete. Já nelžu. Já jsem nikdy neobjednával žádný článek. Žádný. A mimochodem, z těch blbostí, co tam říká ten redaktor, nic ani nevyšlo. Nic nebylo publikováno. Takže tady říká, že o tom, jak bylo zorganizované, a jak vyhrožoval. Slyšeli jste, že bych já někomu vyhrožoval? (Smích, potlesk vlevo.) Tady máme další, 12. 7. 2012. Kalousek prý vyhrožoval policejnímu prezidentu Lessymu kvůli CASA.

Říká: Je to lež! Ministr financí Miroslav Kalousek telefonoval kvůli vyšetřování nákupu dopravních letadel CASA policejnímu prezidentu Petru Lessymu. Údajně mu vyčítal postup policie a zastrašoval. No umíte si představit, že já bych někomu telefonoval? Ne! Jednou jsem to zkusil, ještě když mi ty noviny patřily, a hned jsem byl nahrán. Takže ne! Nikomu jsem ne... Tak není tohle ovlivňování? Není tohle zneužívání politické moci? Tak mi řekněte, kdy já jsem zneužil politickou moc.

Potom tady máme, pan Kalousek vyhrožoval vyšetřovateli. Ministr to popírá. Vyhrožoval vyšetřovateli, který má na starost případ jeho stranické kolegyně Vlasty Parkanové. A řekl mu, že u policie skončil. Tak to je co? To není zneužívání politické moci? Slyšeli jste někdy, že já bych někomu vyhrožoval? Že jsem zneužil moji pozici ministra financí nebo místopředsedy vlády? Nikdy! Nikdy. Takže prosím vás, byl bych strašně rád, kdybyste přestali tady o mně říkat věci, které nejsou pravda. Nejsou pravda. A já to zásadně odmítám. Zásadně to odmítám.

Takže já nerozumím tomu, že vláda, která vládla 3,5 roku, má premiéra, který zničí její práci. Pan premiér říká, že já mám nějaký mocenský pakt s prezidentem Zemanem. A jaký? Jaký mocenský pakt? Vždyť pan prezident měl na policejní reformu, když pan ministr vnitra zlikvidoval ten útvar Šlachty, jiný názor než já. Jiný názor. Takže mocenský pakt žádný není. Teď je mocenský pakt pana Kalouska s panem premiérem na odstranění Babiše. A to samozřejmě se můžeme vrátit k lex Babiš atd. A já nevím, proč to je. Proč? Jde o Počerady, jde o ČEZ, jde o soud s OKD nebo jde o kšefty lidí, kteří tunelují Škoda Transportation? Nebo proč já jsem zkoušen z mého podnikání? Na všechno jsem odpověděl. Proč?

Znovu opakuji, nemáte na mě jako politika vůbec nic! A já jsem se mohl ptát pana premiéra, proč privatizoval napřímo OKD, Škoda Holding, proč tam poslal 11,5 mld. ekologických zátěží, peněz. Proč vlastně jsme prohráli arbitráže, proč nasekal dluhy za 400 mld. a taky proč, když už jsme od roku 1996 vlastně podváděl při první kandidatuře do Sněmovny, když jeho organizace říká, že zfalšoval přihlášky a podpisy členů na prezenčních listinách výroční členské schůze? Taky jsem se neptal proč. Tak já nechápu, nechápu, proč já jsem ten, který má stále na něco odpovídat. A já znovu opakuji, že mám svoji politickou kariéru čistou. Takže já tuhle kampaň, kterou jste připravili, a je mi to strašně líto, že byla poškozena vláda, že občané mají z toho strašně zlý pocit. A já můžu říct, že jsem na všechno odpověděl, není nejmenší důvod, abych rezignoval a nebudu rezignovat. Můžete mě i zabít, ale nebudu rezignovat! A neodejdu z politiky! Takovou radost vám neudělám. Budu bojovat proti téhle korupční hydře celý život. Celý život. A to můžu lidem slíbit! (Potlesk z lavic ANO.)

Tady někdo povídá o médiích. No, už jste zapomněli, jak v Economii odešli redaktoři po tom, co byl korigován rozhovor Jančury? Stalo se to někdy v MAFRA? Že by někdo upravoval rozhovor a dával pryč nějaká jména? No nikdy se to nestalo! Takže já to zásadně odmítám! Nevím o tom, že bych zneužíval moji politickou moc. Jakou mám politickou moc? Já to nevím! Žádnou nemám! Nikdy jsem ji nezneužil. Nejsem jako vy. Tak já chci, abyste přestali lhát. A dejte na stůl něco. Dluhopisy? Že mě někdo vyšetřuje? Finanční správa kontroluje dluhopisy, kterých bylo vydáno 525 firem a 75 tis. lidí. Kontroluje to běžně. Byly útoky na šéfa Finanční správy. Asi byste ho chtěli úkolovat. Asi o to jde, já nevím. Takže to odmítám. Neexistuje žádná věc, pro kterou bych měl rezignovat. A samozřejmě my jednáme v rámci koalice. Uvidíme, jak to dopadne. Já rozumím tomu, že Ústava je nad koaliční smlouvu. Ale já jsem se ptal pana premiéra, jestli uznává tu koaliční smlouvu, nebo neuznává. On ji uznává, jenom když mu to vyhovuje.

Takže samozřejmě očekávám, že tady zazní zase, jaké jsem já nebezpečí demokracie. Tak mi řekněte, co jsem udělal nedemokratického! Naše hnutí? Ano, je demokratické. To je důkaz i to, že jsem, například jak volíme kandidátky. Já jsem ohrožení vašeho zkorumpovaného systému, který jste tady vybudovali za 26 let a proti kterému budu dál bojovat.

Děkuji za pozornost. (Potlesk z lavic ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…