Ministr Babiš: Skutečným spolkům, které nevznikly z důvodu obcházení zákona, vyjdeme vstříc

23.04.2017 16:29

Konference MF odpověděla, jak na EET v neziskovém sektoru.

Ministr Babiš: Skutečným spolkům, které nevznikly z důvodu obcházení zákona, vyjdeme vstříc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Ministerstvo financí a Finanční správa ani po zavedení elektronické evidence tržeb nepolevují v kontaktní informační kampani k tomuto důležitému opatření a ve čtvrtek 20. dubna 2017 proto společně uspořádali konferenci „Venkovské spolky a EET“, které se zúčastnilo přes 200 zástupců obcí a neziskových organizací. Součástí akce byla také panelová diskuze zástupců rezortu financí, obcí a spolků, podnikatelských asociací a odborné veřejnosti.

Na konferenci zástupci Ministerstva financí podrobně vysvětlili zákonné požadavky a metodiku EET pro spolky ve specifických případech a zaměřili se přitom zejména na zaznamenané nejasnosti při evidování tržeb u venkovských spolků. Cílem Ministerstva financí bylo mimo jiné zástupcům spolků na konkrétních případech ukázat, že se jich elektronická evidence tržeb v drtivé většině případů vůbec netýká.

Například pokud spolek reálně podniká, například provozuje hospodu, existuje v zákoně výjimka pro drobnou činnost a takový spolek eviduje jen v případech, kdy je tato podnikatelská činnost významná a má potenciál konkurovat podnikatelským subjektům. Zákonná výjimka pro drobnou podnikatelskou činnost spolků a dalších neziskových subjektů byla zavedena právě proto, aby zohlednila jejich specifika. „Měla by být Finanční správou vykládána v tom smyslu, aby pomáhala spolkům v jejich podnikání, pokud jde skutečně o podnikání malého rozsahu“, uvedla náměstkyně pro daně a cla Alena Schillerová. Venkovské spolky musí v současnosti z drobné vedlejší podnikatelské činnosti evidovat tržby tehdy, pokud roční obrat z této činnosti překročí 175.000 korun ročně. Podle generálního ředitele Finanční správy Martina Janečka je již nyní na základě zpětné vazby od neziskového sektoru zřejmé, že je potřeba současný limit 175 tisíc Kč zvýšit. Upravené podmínky EET pro spolky zveřejní Ministerstvo financí do konce dubna.

Ministr financí Andrej Babiš všechny přítomné ujistil, že rezort financí nebude zhoršovat podmínky pro život a podnikání na venkově. „Skutečným spolkům, které nevznikly z důvodu obcházení zákona o evidenci tržeb, vyjdeme maximálně vstříc. Mají totiž úplně jiný charakter podnikání, jehož cílem není zisk. Na dnešní konferenci chceme rozvinout diskuzi o možných řešeních a do konce příštího týdne přijdeme s konkrétním řešením,“ řekl ministr financí.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…