Ministr Babiš: Svůj ministerský plat posílám rodičům-samoživitelům

19.11.2014 13:13

Paní europoslankyně Kateřina Konečná mě před pár dny na Parlamentníchlistech.cz označila za asociála, který "absolutně nemůže mít pojetí o reálném životě většiny lidí".

Ministr Babiš: Svůj ministerský plat posílám rodičům-samoživitelům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šedesátník Andrej Babiš

Pominu fakt, že sama paní poslankyně byla do Poslanecké sněmovny zvolena už ve svých 21 letech, což znamená, že nikdy v životě neměla žádné "normální" zaměstnání. Nikdy tedy nevydělávala peníze tak jako ona "většina", za jejíž mluvčí se vydává.

Paní Konečná si ovšem mohla dát před napsáním svého komentáře tu práci a podívat se na webové stránky Nadace AGROFERT, ve které působím jako předseda správní rady. Kdyby tak učinila, zjistila by, že nadace má speciální fond určený právě na pomoc rodičům-samoživitelům. Fond byl založen v říjnu 2013, je určen těm osamělým matkám a otcům, kteří se - nikoliv vlastní vinou - dostali do situace, ze které nemohou sami najít východisko.

Jsme mimochodem jediná nadace, která se rodičům samoživitelům věnuje. Nikdo jiný si netroufl nabídnout pomoc skupině, která představuje 560 000 rodin, z nichž jedna třetina žije na hranici chudoby. V neúplných rodinách u nás vyrůstá 400 000 dětí, což je strašné číslo. Ještě strašnější je fakt, že 38,5 % rodičů, kteří by měli na děti platit výživné, jednoduše neplatí. I to byl ostatně důvod, proč jsme fond na pomoc samoživitelům založili.

Chlap, který se nepostará o své děti, pro mě není chlap. To stejné platí i pro matku, která nechá své dítě na holičkách. Řešením ale nemůže být to, že budeme nutit všechny ostatní občany, aby za neplatiče přejímali zodpovědnost a hradili jejich závazky. A přesně to by se stalo, kdybychom přistoupili na myšlenku zavedení náhradního výživného. My všichni bychom platili a neplatič by se ze své povinnosti vyvlékl. Jediným správným řešením je zajistit, aby neplatiči výživné platili. A aby povinnost platit výživné byla stanovena bez prodlení. Pokud povinný rodič neplatí, má stát okamžitě podniknout takové kroky a opatření, která ho prostě platit donutí.

Na Fond pro rodiče samoživitele Nadace AGROFERT jde celý můj ministerský plat - za dobu existence fondu jsem tak do něj tímto způsobem přispěl částkou 1.150.746,- Kč. Při nedávné oslavě svých narozenin jsem požádal hosty, aby místo dárků přispěli právě na tento fond. Vybralo se 311.089,-. Dalších 300.000,- vložila do fondu sama Nadace AGROFERT. Od chvíle, kdy fond funguje, jsme posoudili přes 120 žádostí, více než 90 procentům žadatelů jsme vyhověli. Každou z žádostí přitom nadace posuzuje individuálně, zjišťujeme okolnosti a důvody a snažíme se pokud možno najít konstruktivní řešení.

Neřešíme tedy jen akutní kritickou situaci, ale umožňujeme osamělým rodičům, aby se postavili na vlastní nohy a v budoucnu již nebyli odkázáni jen na sociální dávky. V rámci Fondu pro rodiče samoživitele není výjimkou například poskytnutí příspěvku na vzdělání, na rozjezd podnikání nebo třeba na odlehčovací službu pro maminku postiženého dítěte. Samostatnou kapitolu tvoří pomoc matkám v azylových domech, které se marně snaží našetřit na kauci nutnou k pronajmutí vlastního bytu nebo na příspěvek na obědy pro děti, pobyt v družině či mimoškolní aktivity.

Pomáháme rodičům, ale cílem je pomoci dětem, které absolutně nemohou za to, že jeden z jejich rodičů zůstává sám. Osud těchto dětí nám není lhostejný. I proto jde celý můj ministerský plat na Fond pro rodiče samoživitele, proto se peníze snažím shánět i od dalších potenciálních dárců.

Teď před Vánoci organizuje Nadace AGROFERT sbírku dárků pro děti, jejichž rodiče jsme během roku podpořili. Mohli bychom to udělat jako všichni ostatní - vybrat si jeden dětský domov, udělat honosný vánoční stromek s dětskými přáníčky, spustit mediální kampaň a nakonec dárky za doprovodu televizních kamer osobně předat.

Nadace šla jinou cestou - sbírku organizuje mezi zaměstnanci, dárky pak rozváží do každé z podporovaných rodin po celé republice. Je to mnohem pracnější a mediálně v podstatě neviditelné. My to ovšem neděláme proto, abychom se dostali do zpráv, ale proto, že nám na osudech dětí a jejich rodičích záleží. Pro mě je samozřejmě nepatřičné, abych se nějak chlubil charitou. Kdyby mě paní Konečná svojí poznámkou o mé asociálnosti nenadzdvihla ze židle, nikdy bych také o tom, co nadace dělá, nemluvil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Andrej Babiš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

18:09 Zaorálek (SOCDEM): Stále žijeme ve světě nerovných práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce platformových kurýrů