Ministr Babiš: Trvám na pokračování v nastoleném trendu

17.10.2016 9:40

Mezinárodní ratingové agentury očekávají další pokles zadlužení ČR.

Ministr Babiš: Trvám na pokračování v nastoleném trendu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vicepremiér, ministr financí Andrej Babiš

Mezinárodní ratingové agentury Moody´s a Fitch Ratings ve svých nejnovějších hodnoceních potvrdily výbornou kondici veřejných financí České republiky a shodují se na perspektivě dalšího poklesu jejího deficitu a zadlužení. Potvrdily tím, že cíle, které si Ministerstvo financí pro následující roky stanovilo, se i z mezinárodního hlediska a hlediska očekávání finančních trhů těší mimořádně vysoké důvěryhodnosti.

Moody's potvrdila České republice rating A1 se stabilním výhledem, čímž potvrdila její výsostnou pozici v rámci regionu střední a východní Evropy. Mezi silnými stránkami oceňuje Moody's především rozpočtovou stabilitu a odolnost českých veřejných financí k případným externím šokům. Agentura zdůraznila pokles deficitu veřejných financí z 5,5 % HDP v roce 2009 na 0,6 % v roce 2015. Agentura dále poukázala především na příznivý vývoj strukturálního salda hospodaření vládního sektoru (saldo očištěné o hospodářské výkyvy), jehož vývoj v posledních čtyřech letech představuje jeden z nejlepších výsledků v rámci EU 28 a převyšuje všechny ostatní země se srovnatelným ratingovým hodnocením.

„Pro českou ekonomiku je jednoznačně dobrá zpráva, že naše finanční politika a realizovaná opatření se těší takto vysoké důvěře finančních trhů. Oproti roku 2013 díky tomu naše zadlužení kleslo o 23,2 mld. Kč a na úrokových výdajích jsme ušetřili 17,6 mld. Kč. Trvám na pokračování v nastoleném trendu a těší mě, že finanční trhy o tom nemají nejmenší pochybnost,“ uvedl ministr financí Andrej Babiš.

Moody’s očekává, že stejně dobrých fiskálních výsledků bude dosaženo i v letech 2016 a 2017. A to nejenom s ohledem na prognózovaný vývoj ekonomiky, ale i díky opatřením v boji s daňovými úniky, kde Moody´s explicitně zmiňuje elektronickou evidenci tržeb.

Příznivý vývoj veřejných financí a správné nastavení fiskální politiky podtrhuje i hodnocení, že české veřejné finance mají podle Moody´s kapacitu absorbovat externí šoky bez nezbytného tlaku na pokles důvěryhodnosti a tedy bez negativních dopadů do ekonomické a finanční kondice země. Omezování růstu vládních výdajů, opatrnostní řízení státního dluhu a klesající náklady na jeho financování vylučují také případná rizika nedostupné likvidity.

Bližší informace a celé originální znění zprávy: https://www.moodys.com/research/Moodys-affirms-the-Czech-Republics-A1-rating-maintains-stable-outlook--PR_356017.

Výbornou pozici veřejných financí v České republice potvrzuje i agentura Fitch Ratings, která v letošním roce očekává další pokles deficitu, který bude podle agentury v regionu střední a východní Evropy, stejně jako v EU, v poměru k HDP jeden z nejnižších.

Bližší informace a celé originální znění zprávy:  https://www.fitchratings.com/site/pr/1013176.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…