Ministr Balaš: Přípravy konference k Evropskému roku mládeže vrcholí

10.11.2022 20:41

Přípravy jedné z největších konferencí českého předsednictví jsou v plném proudu.

Ministr Balaš: Přípravy konference k Evropskému roku mládeže vrcholí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš

Cílem Závěrečné konference k Evropskému roku mládeže „Claim the Future“, která se uskuteční přímo na Mikuláše 6. prosince v Evropském parlamentu v Bruselu, je propojovat aktivity mladých lidí napříč celou Evropskou unií a dát jim šanci být slyšet. 

Anketa

Jezdíte nakupovat do blízkého zahraničí?

48%
hlasovalo: 10775 lidí

Konference se zúčastní na 750 lidí, další zájemci ji můžou sledovat prostřednictvím streamu. Do samotného konání konference vám na webu i na sociálních sítích MŠMT budeme představovat také zákulisí příprav této největší letošní akce mladých pro mladé.

Cílem jedné z největších konference pro mládež je uzavřít Evropský rok mládeže 2022, zaměřit se na jeho odkaz a představit kontinuitu činností a iniciativ zaměřených na mládež.

„Jsem rád, že v rámci Evropského roku mládeže a současného předsednictví naší země v Radě EU přistoupila Česká republika k oblasti mládeže velice inovativně, a že dala možnost mladým lidem vést diskusi o tématech, která jsou pro ně důležitá. Poslední dva roky byly pod vlivem pandemie zvlášť pro mladé lidi velice náročným obdobím. Nyní je proto důležité zaměřit se na možnosti, které mladým lidem nabízí například ekologická a digitální transformace, nebo stávající příležitosti, jak být aktivními celospolečensky a zapojit se například do tvorby unijních politik,“ řekl k Evropskému roku mládeže ministr školství, mládeže a tělovýchovy Vladimír Balaš.

O budoucnosti jednali mladí lidé z celé Evropy v rámci českého předsednictví už v červenci letošního roku v Praze. Právě mladí lidé jsou důležitými tvůrci změn a jsou nepostradatelní při budování demokratických společností.

Jak konference „Claim the Future“, tak celý Evropský rok mládeže tematicky odrážejí celý výsledek procesu Dialogu EU s mládeží, do kterého se zapojilo přes 50 tisíc mladých lidí. Strukturovaný dialog podporuje mladé lidi a veřejné činitele, aby společně diskutovali a aby se výstupy z těchto diskusí zohledňovaly v politickém procesu. Jakékoliv dnešní politické rozhodnutí bude mít totiž dopad na stávající generaci mladých lidí. Ke skutečnému posílení postavení mládeže je tedy nezbytné společně pracovat na politikách, které se věnují situaci mladých lidí a zlepšují tak jejich životy v celé Evropské unii. Letošními tématy diskuse bylo inkluzivní a digitální vzdělávání a přístupnost a zohlednění duševního zdraví.

Pro budoucnost mladých lidí je nutné, aby probíhala společná diskuse s veřejnými činiteli a aby se výstupy z těchto diskusí zohledňovaly v politickém procesu.

Závěrečnou konferenci Evropského roku mládeže 2022 „Claim the Future“ spolupořádá české předsednictví, Evropská komise, Evropský parlament společně se šesti mladými lidmi z předsednických zemí takzvaného TRIA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce