Ministr Bartoš: Airbnb je tvrdý byznys, kde chybí jasná pravidla

23.02.2022 18:09 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k problémům sdílené ekonomiky

Ministr Bartoš: Airbnb je tvrdý byznys, kde chybí jasná pravidla
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

S generální ředitelkou DG GROW Kerstin Jornou jsme dnes řešili na naší misi v Bruselu možnosti opětovného nastartování cestovního ruchu po pandemii Covidu. Plán má jak Evropská komise, tak my jako Česká republika. Probírali jsme ale hlavně problémy sdílené ekonomiky

. Před dvaceti lety jsem sám měl zkušenost s tvz. Couchsurfingem, kde jste si na přes net našel ubytování na něčím gauči kdekoliv na světě a sám jste takové přespání i na více dní mohl komukoliv nabídnout.

Dnešní airbnb je ale tvrdý byznys, kde chybí jasná pravidla. Tratí na tom poctiví ubytovatelé, hotely, rodinné penziony. Lidem se z domu, kde bydlí desítky let, stalo docela peklíčko, kvůli nezodpovědným "pronajímatelům" a díky průtokovému režimu nájemníků. Negativní dopady na bytovou politiku měst i trh s nemovitostmi netřeba zmiňovat.

Chceme digitální sdílenou ekonomiku, ale pojďme v EU prosadit jednotná a spravedlivá pravidla hry, která budou platit pro všechny.

Nařízení o krátkodobém pronájmu bude patrně zveřejněno ještě před naším začátkem předsednictví, nicméně naší úlohou bude tuto důležitou věc dojednat. Pracujeme na potřebné legislativě i na Ministerstvo pro místní rozvoj. Budeme tedy synchronizovat za pochodu.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …