Ministr Bartoš: Dalších 10 milionů korun pro Světový potravinový program na pomoc v Gaze

05.04.2024 21:10 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pomoci Gaze.

Ministr Bartoš: Dalších 10 milionů korun pro Světový potravinový program na pomoc v Gaze
Foto: ČT24
Popisek: Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš v pořadu Interview ČT24

Na severu pásma Gazy by do května mohl nastat hladomor, varují některé agentury OSN. Pokud ctíme, že jsou lidská práva univerzální, nemůžeme zhoršující se humanitární situaci civilního obyvatelstva v Gaze nečinně přihlížet. Vážím si proto kroku našeho Jana Lipavského, který dnes schválil dalších 10 milionů korun pro Světový potravinový program na humanitární pomoc v Gaze. Navazuje tím na český pětimilionový příspěvek z ledna tohoto roku.

Tento týden jsem s lítostí sledoval zprávy o zabití sedmi lidí různých národností pracujících pro potravinovou charitu v Gaze. Je to tragédie, která se nesmí opakovat a vše musí být řádně vyšetřeno. Za Česko apelujeme na důsledné dodržování mezinárodního humanitárního práva. Klíčové je propuštění válečných rukojmích a ukončení teroru ze strany Hamásu, který důsledně odsuzujeme. Dopadá koneckonců nejen na Izraelce, ale i na Gazany.

Dlouhodobě podporujeme kroky směřující k dvoustátnímu řešení, které z našeho pohledu zůstává jediným klíčem k důstojnému a udržitelnému soužití obou etnik. Ze současné situace nemají prospěch civilisté ani na jedné straně konfliktu. Jeho výsledkem je pouze násilí, zmařené lidské životy, destrukce a bída. Je naší povinností přispět k tomu, aby konflikt co nejdříve skončil.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

bartoš kde je těch 40 000 slibovaných bytů pro mladé ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusecharl , 06.04.2024 4:05:29

|  7 |  0

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.