Ministr Bartoš: Digitální technologie přináší i šíření dezinformací

05.09.2023 15:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci a dezinformacím.

Ministr Bartoš: Digitální technologie přináší i šíření dezinformací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Vyrážíme za digitalizací! V příštích dnech se spolu s čtyřčlennou delegací zúčastním Tallinn Digital Summit 2023, který sdružuje lídry z digitálně vyspělého světa. Naším společným cílem je chopit se příležitostí na cestě k propojené digitální budoucnosti! Mimochodem, vládní speciál opět necháváme doma a letíme běžnou linkou s přestupem.

Poslední roky se společnost potýká s náročnými výzvami počínaje globální pandemií, přes válku na Ukrajině až po těžkou ekonomickou situaci. I digitální technologie, které byly dlouhodobě považovány za nástroj k posílení demokracie, nám dnes už kromě pozitiv přinášejí i negativa, jako jsou kybernetické útoky nebo šíření dezinformací. Program konference proto definují tři klíčová témata, jejichž smyslem je zásadním způsobem přispět ke globální debatě o budování odolných moderních demokracií v digitálním světě.

  1. Odolnost - Demokratické společnosti se musí naučit, jak rychle reagovat na kritické události, jakými jsou přírodní katastrofy, války všeho druhu nebo třeba hospodářské krize. Jak nám vidíme na příkladu Ukrajiny, obrana otevřené společností vyžaduje technologie, která jsou efektivně a profesionálně využívány.
  2. Akceschopnost - Sledujeme stále nové převratné technologie, které mají dopad na náš každodenní život. Očekáváme, že nám tyto služby budou ve veřejném sektoru dostupné a zároveň budou chránit naše soukromí. Výzvou pro vlády je proto přijímat inovace ve veřejné správě, ale zachovat vždy demokratický řád založený na jasných pravidlech.
  3. Otevřenost - V digitální éře bude transparentnost a odpovědnost důležitější než kdy dřív. Je tedy nutné nastavit jasná pravidla pro otevřenost a dostupnost dat. Z budoucí správy dat musí nejvíce těžit občané – data a služby je třeba poskytovat zcela bezpečně v bezpečném interoperabilním digitálním prostoru, kde všichni aktéři dodržují férová a jasná pravidla.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…