Ministr Bartoš: Investice do koheze jsou do toho, aby se situace narovnala

18.05.2022 18:09

Projev na 25. schůzi Senátu 18. května 2022 – Sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů k osmé zprávě o soudržnosti: Soudržnost v Evropě do roku 2050

Ministr Bartoš: Investice do koheze jsou do toho, aby se situace narovnala
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Samozřejmě ta kohezní zpráva neměla nikdy tuto ambici, jako kohezní politika, neměla úplně tuto ambici, v regionech nedokáže vyřešit všechno. Problémy, kterým čelí některé regiony v ČR, je to severozápad, je otázkou, jak moc by byly hluboké, kdyby ten NUTS II nebyl financován, jestli by nebyly ještě větší. Samozřejmě přesahuje ten rozměr kohezní politiky. Je to problematika lidí v exekucích, je to brain drain, vlastně výcuc těch lidí, kteří odchází z regionu, je to dosti začarovaný kruh.

Když se předchozí vláda rozhodla k tomu dofinancování, ony teď budou komunální volby, takže bavit se, že někde to bude jinak, může být trošku ošemetné, tak to ministerstvo pro místní rozvoj, ať už mám k předchozí vládě jakékoli výhrady, to připomínkovalo, že to není správná cesta, tu kohezi dorovnávat, že přestává plnit ten vyrovnávací smysl, ale je to všem, na rovinu. Nicméně ta vláda tenkrát takovýmto způsobem rozhodla.

Já si myslím, že to zaměření se na právě podporu, byl to ten komponent v 4.1, je zcela zásadní. Ta systémová podpora těch veřejných investic. Protože mít ty projekty, které budeme dělat, které jsou změřené, které jsou regionálně relevantní, je základ. Nevím, jestli 2,5 miliardy v plánu obnovy bylo dost, podle mě klidně by tam mohlo být více, a pak to jde, ten princip. Přijdou tam lidé, kteří tam v danou chvíli budou pracovat na projektech pro daný region, obec si může zaplatit projekt. Často vstupují obce do nějakého tendru, viz třeba Ústecký kraj a oprava toho domu vedle terezínské pevnosti. Vy nedokážete jako malá obec vyprojektovat projekt, který tvoří desetinu vašeho rozpočtu, a jít do nejistého financování projektu, tak ta spolupráce kraj – obec je tam důležitá.

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35900 lidí

Já se budu snažit z pozice, kterou mám, toto nějakým způsobem narovnávat. Jsou zde i podmínky na budoucí IROP, na výzvy, které teprve budou vyhlášené. Já si myslím, že my jsme hodně i trpěli na tom, on to říkal pan Čunek, je důležité si to zde říct, spousta věcí v ČR, které plní nějakou veřejnou funkci, nebo mají veřejnou povahu, mají strašný deficit. Takže přístup k tomu přesnému cílení investic je dán jako spíše tím, že uděláme to obecné, protože těch peněz je potřeba tolik, že stejně nedokážeme říct, kdo je potřebuje víc. Já se dívám na silnice v obcích. Ten zájem o ty peníze je deset miliard. Reálně je na to miliarda. Já nevím, jestli takováto silnice v obci je horší než takováto silnice, to z fotky nepoznáte. Evidentně všude jsou potřeba finance do infrastruktury. Proto jsem zde zmínil pana Čunka, protože infrastruktura je jedna z věcí, která je zanedbaná, dává těm jednotlivým územím tu vyloučenost.

Budeme se snažit toto nějakým způsobem adresovat v nastavení programů. Já nejsem moc přítel toho jakoby dorovnávání, myslím si, že investice ze své povahy do koheze jsou investice do toho, aby se situace narovnala. Takto by mělo být uvažováno.

Děkuji vám za plodné příspěvky, já jsem si k tomu udělal spoustu poznámek. Řadu z těch věcí znám, protože se bavím na individuální úrovni, politické, s partnery v regionu. Nemohl jsem se dostat na podvýbor, doufám, že příště bude tomu štěstěna více nakloněna, bylo to jistě z pracovních důvodů.

Děkuji vám.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice