Ministr Bartoš: Měli bychom odstraňovat bariéry a podporovat rovné příležitosti

09.03.2022 16:47

Odstraňování bariér, lepší vzdělávání a podpora žen v ICT oblasti. Vicepremiér Ivan Bartoš podepsal evropskou deklaraci

Ministr Bartoš: Měli bychom odstraňovat bariéry a podporovat rovné příležitosti
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ivan Bartoš

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš podepsal evropskou deklaraci Nevers Declaration for Women in Entrepreneurship and Innovation. 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí
Ta se zavazuje ke snaze otevřít sektor IT, technologií a inovací více ženám a rovněž obsahuje doporučení, jak toho dosáhnout. O tématu a praktických krocích realizace Bartoš jednal také s organizací Czechitas, která se zaměřuje na vzdělávání žen, dětí a široké veřejnosti v informačních technologiích.

„V technických oborech je u nás dnes jen 10 procent žen. Vlastní podnikání zakládají v odvětví jen 2 procenta. Mnoho talentů tak přichází nazmar, což je potřeba změnit. V 21. století považuji za samozřejmé, že bychom se měli snažit odstraňovat bariéry a podporovat rovné příležitosti,“ nastínil Bartoš s tím, že je to klíčové také pro českou ekonomiku.

„Například v IT je dlouhodobě nedostatek špičkových odborníků a odbornic. Moderní technologie přitom dokáží nejen usnadnit život běžným lidem, ale také mají vysokou přidanou hodnotu, posilují naši konkurenceschopnost, přinášejí lepší mzdy a mnoho dalšího. To je v současné krizi enormně důležité. Zároveň řada studií potvrdila, že pestřejší skladba týmů a zapojení lidí s různými životními i odbornými zkušenostmi zlepšuje výsledky projektů a pomáhá v inovacích či kreativitě,“ popsal vicepremiér pro digitalizaci.

Deklarace Nevers Declaration for Women in Entrepreneurship and Innovation obsahuje konkrétní doporučení, jak technologické sektory více otevřít ženám. Ať už ve vztahu k investicím a financování projektů, zvyšování povědomí i osvěty, vzdělávání, mentoringu či startupovým inkubátorům. O tom, jak jednotlivé záměry nejlépe přenést do praxe, hovořil Ivan Bartoš i s Ditou Formánkovou, zakladatelkou Czechitas, a dalšími zástupci této organizace.

„Pod vizi Nevers Declaration for Women in Entrepreneurship and Innovation se s Czechitas také podepisujeme. Inspirujeme, vzděláváme nové talenty v digitálních a technických dovednostech a pomáháme jim je uplatnit v kariéře v technologiích nebo vlastním podnikání. Jsme odhodláni nadále přispívat k rozvoji podnikavosti žen, překlenout mezeru v technických dovednostech žen, a vytvořit tak spravedlivější, otevřený, inkluzivní a inovativnější technologický ekosystém pro digitální ekonomiku,“ uvedla Dita Formánková.

„Z navrhovaných akčních kroků velmi podporujeme investice do diverzifikace řídících orgánů, cílenou komunikaci a navigaci v možnostech financování, a zejména vzdělávací, školící a mentorské programy povzbuzující ženy, aby se vydaly na dráhu podnikatelské kariéry,“ uzavřela zakladatelka Czechitas.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): "Zakázané" osvobození 1945?

6:03 Klán (KSČM): "Zakázané" osvobození 1945?

S blížícím se výročím konce druhé světové války v Evropě se objevují spekulace o tom, kdo Českoslove…