Ministr Bartoš: Miliardu v programu Nájemní bydlení si žadatelé rozebrali za čtyři měsíce. Vznikne 474 nových bytů

16.10.2023 20:33 | Tisková zpráva

Dotace a úvěry v programu Nájemní bydlení Státního fondu podpory investic (SFPI) získalo 23 samospráv a 9 jiných právnických osob.

Ministr Bartoš: Miliardu v programu Nájemní bydlení si žadatelé rozebrali za čtyři měsíce. Vznikne 474 nových bytů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Fond kvůli vysokému zájmu navýšil prostředky na tento rok z původních 800 milionů korun o dalších 256 milionů korun. Vznikne 474 nových bytových jednotek, většina z nich do roku 2025. 

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí

„Je to slibný nový začátek. Skoro tři čtvrtiny obcí je nespokojených se svým bytovým fondem, o státní podporu na výstavbu ale v posledních letech skoro nežádaly. Výrazně jsme upravili podmínky, aby samosprávám vyhovovaly,” uvedl vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Kvůli vysokému zájmu SFPI navýšil původní alokaci o 256 milionů korun na 1,056 miliardy korun. Zhruba dvě třetiny této částky žadatelé získali v podobě výhodné půjčky s úrokem kolem 3 %, zbytek tvoří dotace. „Jedná se o návratný finanční nástroj, takže peníze se budou dlouhodobě do systému vracet a stát je může použít na další podporu výstavby,” dodal Bartoš.

Celkem vznikne 474 bytů, přičemž 75 % z nich by mělo být dokončeno v roce 2025. O podporu se přihlásily města, obce a další právnické osoby téměř ze všech krajů.


„Z velkých měst mělo zájem například statutární město Zlín, které získalo dotaci 111 milionů korun a kde díky státní podpoře vznikne nový bytový dům o pěti podlažích s 31 byty o velikosti 3+kk. Zlínský projekt vzniká v příjemném prostředí v blízkosti školy a školky a mezi jeho nájemníky by měly patřit primárně rodiny s dětmi,“ říká ředitel SFPI Daniel Ryšávka s tím, že naopak z menších obcí může jmenovat třeba obec Svojek se 179 obyvateli. Ta získá 1,3 milionu korun na přebudování staré budovy mateřské školy na nájemní byty.

Nabídku podpory výstavby obecních nájemních bytů v rámci SFPI by už v příštím roce měl rozšířit také program Dostupné bydlení. Fond a MMR dojednávají jeho podmínky s Evropskou komisí. Kromě prostředků ze státního rozpočtu budou program tvořit hlavně peníze z Národního plánu obnovy. Ministerstvo plánuje, že tyto evropské peníze budou do podpory výstavby směřovat vedle SFPI také přes Národní rozvojovou banku. „U takto objemných investic se nemůžeme spoléhat jen na veřejné zdroje. Se zapojením soukromého sektoru chceme do dostupného bydlení v příštích několika letech dostat až 20 miliard korun. Je to příležitost, jak rozjet dlouhodobý pozitivní trend,“ uvedl Bartoš.

Z vlastního šetření MMR vyplývá, že zkušenost s výstavbou bytů měla za posledních osm let pouze třetina obcí. Kromě finančních nástrojů resort proto samosprávám v rámci Národního plánu obnovy nabídne také peníze a expertízu na přípravu bytových projektů. MMR chystá například metodiky, jak mohou obce spolupracovat na dostupném nájemním bydlení s developery nebo finančními institucemi.

Investice do výstavby a rekonstrukcí bytů jsou součástí širší reformy Bydlení pro život, která zahrnuje například také nový stavební zákon, narovnání nájemních vztahů nebo návrh zákona o podpoře v bydlení. Jejím cílem je dlouhodobě zvýšit dostupnost bydlení v České republice.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…