Ministr Bartoš: Na pevnostní města Terezín a Josefov půjdou přes tři miliardy

16.02.2024 8:19 | Tisková zpráva

Vláda schválila materiál Ministerstva pro místní rozvoj, který představuje další krok k obnově a rozvoji pevnostních měst Terezín a Josefov. Obsahuje hlavní teze desetiletého programu, který bude resort spravovat. Způsob financování záchrany akutně ohrožených objektů vláda schválila v září loňského roku.

Ministr Bartoš: Na pevnostní města Terezín a Josefov půjdou přes tři miliardy
Foto: ČT24
Popisek: Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš v pořadu Interview ČT24

„Nejde jen o to zastavit chátrání, chceme Terezínu a Josefovu vdechnout nový život, najít pro ně nové využití. Představili jsme proto kroky, jak oběma městům v obnově pomoci. Můžou tam vzniknout nové byty, školky, zdravotnická zařízení nebo obchody. Dále je třeba, aby kraje a města přidaly ke státní podpoře vlastní prostředky,” uvedl vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

MMR bude spravovat „Systémový program obnovy a rozvoje pevnostních měst“, z kterého Terezínu a Josefovu ročně půjde celkem až 120 milionů. V období 2024–2033 to představuje až 1,2 miliardy korun ze státního rozpočtu a k tomu dalších 30 % z rozpočtů krajů a měst. Definitivní podobu programu MMR předloží vládě do 30. června.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45987 lidí

Vláda také schválila „Dohodu o spolupráci při obnově a rozvoje pevnostních měst” mezi MMR, Ministerstvem kultury, Královéhradeckým krajem, Ústeckým krajem a městy Terezín a Jaroměř, která vymezuje závazky jednotlivých stran. V obou městech mimo jiné vzniknou útvary expertů pro přípravu projektů na propagaci historických objektů a hledání jejich budoucího využití.

Plán na záchranu a rozvoj Terezína a Josefova se začal rýsovat na podzim roku 2022, kdy vznikla Vládní komise s účastí ministerstev místního rozvoje, financí, kultury a zástupců Terezína, Jaroměře a Ústeckého i Královéhradeckého kraje. V září loňského roku vláda schválila sanaci nejvíce ohrožených objektů, na kterou půjde v příštích pěti letech až 1,73 miliardy korun z Havarijního fondu Ministerstva kultury a rozpočtů krajů a měst. Tyto prostředky jsou určeny na záchranu Žižkových kasáren, Zbrojnice, Proviantního skladu a Vojenské nemocnice v Terezíně a Čtvercových kasáren a Vojenské nemocnice v Josefově.

Z Havarijního fondu, Systémového programu obnovy a rozvoje pevnostních měst a finanční spoluúčasti krajů a měst by tak pomoc pevnostním městům v příštích deseti letech mohla dosáhnout celkové výše téměř 3,3 miliardy korun.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…