Ministr Bartoš: Podařilo se rozkrýt mnoho kauz – Dozimetr, sportovní dotace, Pandora Papers

04.04.2023 19:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochraně oznamovatelů.

Ministr Bartoš: Podařilo se rozkrýt mnoho kauz – Dozimetr, sportovní dotace, Pandora Papers
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ivan Bartoš

Oznámit korupci nebo jiný trestný čin vyžaduje velkou odvahu. Nese to s sebou totiž riziko šikany nebo dokonce pomsty a lidé tak váhají, zda vůbec podezření na nekalé praktiky nahlásit.

Připravovaný zákon o ochraně oznamovatelů to má konečně změnit. Stát se musí postarat o to, aby poctivé a občansky zodpovědné chování obnášelo co nejmenší riziko. Je to v zájmu snížení korupce v naší zemi i obnovení důvěry lidí v právní stát.

Díky poctivým oznamovatelům se v naší zemi podařilo rozkrýt mnoho kauz – Dozimetr, sportovní dotace, nebo třeba Pandora Papers. Jde o nejefektivnější nástroj proti korupci a neetickému jednání a je v našem zájmu podpořit ty, kteří se řídí svým svědomím a nechtějí zavírat oči před nekalostmi, které se dějí kolem nich.

Je zásadní, aby stát a firmy přijímaly i anonymní oznámení. Potřebujeme, aby člověk, který se do takto nepříjemné situace dostane, měl co nejméně obav, že ze své poctivosti bude mít akorát problémy. Aby se lidé, kteří věděli třeba o otravě řeky Bečvy mohli bezpečně ozvat.

Upozornění na podezřelé jednání není žádné práskačství. Je to ochrana nás všech před šmejdstvím a nekalými praktikami. Vnímám to jako velmi důležitý krok, ke kterému Česká republika měla přistoupit již dávno. Pevně věřím, že budeme mít kvalitní a komplexní zákon, který v konečném důsledku prospěje celé společnosti.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dozimetr se zametá pod koberec , pandora papers zneužili proti babišovi , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetarik123 , 04.04.2023 19:42:54
co tam máš ještě ?

|  6 |  0

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…