Ministr Bartoš: Prioritou je pro nás nejen digitální vzdělávání, ale i ochrana dat či boj proti dezinformacím

19.11.2022 16:14 | Komentář

Začátkem měsíce probíhala v rámci našeho předsednictví EU akce CzechDigital week, jíž jsem jako vicepremiér pro digitalizaci dal záštitu. Jedním z témat série konferencí byl i rozvoj digitálního vzdělávání.

Ministr Bartoš: Prioritou je pro nás nejen digitální vzdělávání, ale i ochrana dat či boj proti dezinformacím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Na jednotlivých panelech představili své projekty v této oblasti jak zástupci neziskové sféry, tak i technologických firem jako například Meta (dříve Facebook). Ta zde odprezentovala spuštění facebookové stránky pro Českou republiku a také projekt pro vzdělávání malých a středních podniků. Protože jsem se nemohl tohoto bodu programu zúčastnit, byl jsem požádán, abych natočil alespoň zdravici. Ta ale bohužel vyšla kvůli komunikačnímu šumu ven v jiném kontextu a bez jakéhokoliv vysvětlení, což považuji za chybu. Vyvolalo to zcela pochopitelné otázky.

I když vzdělávací projekty podporujeme (stejně jako dalších expertních, vzdělávacích a neziskových institucí), nikterak to nesnižuje požadavky, které na sociální platformy máme. Je potřeba zajistit férové online prostředí a podchytit možná rizika u nových technologií a technologických gigantů. Ať už se to týká ochrany dat, zamezení šmírování či zneužívání alogiritmů nebo šíření dezinformací. Těmito otázkami se jako vicepremiér pro digitalizaci intenzivně zabývám a komunikuji naše požadavky otevřeně také při setkáních s technologickými firmami. Ostatně i proto podporují evropské nařízení, které brzy vstoupí v platnost, a které zavádí nové povinnosti pro poskytovatele digitálních služeb a zajistí větší transparentnost algoritmů, zobrazovaných reklam a omezí prostor k šíření dezinformací na sociálních sítích.

Ivan Bartoš

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ryba (ANO): U korespondenční volby existují dvě rizika

16:21 Ryba (ANO): U korespondenční volby existují dvě rizika

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě