Ministr Bartoš: Program na pomoc obcím s rekonstrukcemi bytů prodlužujeme o tři měsíce

30.05.2022 8:36 | Tisková zpráva

Program, který pomáhá obcím s rekonstrukcemi bytů, primárně určeným pro ukrajinské uprchlíky, Ministerstvo pro místní rozvoj prodlužuje o tři měsíce.

Ministr Bartoš: Program na pomoc obcím s rekonstrukcemi bytů prodlužujeme o tři měsíce
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Nově opravené byty zůstanou obcím a krajům i po odchodu ukrajinských uprchlíků domů, takže je budou moci využít pro své občany. K dnešnímu dni bylo podáno 81 žádostí v celkové částce 139 milionů korun, dalších 70 žádostí je rozpracováno.

„Vzhledem k aktuální situaci pokračující ruské agrese na Ukrajině jsme se rozhodli program o tři měsíce, tj. do konce srpna prodloužit. Momentálně také intenzivně jednáme o možných úpravách výzvy, aby byla vůči obcím a krajům ještě vstřícnější. Naším cílem je uspokojit co nejvíce žadatelů. Momentálně máme na program přislíbenou téměř miliardu korun. Tyto byty budou následně po odchodu uprchlíků sloužit i pro naše občany, čímž se zároveň snažíme částečně řešit dostupnost bydlení, které minulé vlády nevěnovaly dostatek pozornosti. Jsou to byty pro potřeby České republiky,“ říká místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Podpořeny budou opravy či menší rekonstrukce obecních a krajských objektů, které nejsou nyní obyvatelné, ale mohly by sloužit pro střednědobé ubytování uprchlíků. Tyto rekonstrukce budou prováděny v půdorysech stávajících objektů. S povolovacím procesem nebude problém. K získání dotace bude stačit čestné prohlášení, že je věc řešena se stavebním úřadem. Opravené byty po krizi obcím a krajům zůstanou a ty je využijí pro své občany.

Žádosti je možné podávat až do 31. srpna 2022, přičemž poslední možný termín pro předložení dokladů k čerpání dotace je 31. prosince 2022. Náklady je možné uplatňovat zpětně, od dne, kdy Ruská federace napadla Ukrajinu. Nejzazší termín ukončení realizace akce je 28. února 2023.

Bližší informace naleznete ZDE.
Často kladené otázky naleznete ZDE.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…