Ministr Bartoš: Realizace dotačních projektů nemusí být zdlouhavá a komplikovaná

08.01.2023 9:41 | Tisková zpráva

Ministr Ivan Bartoš navštívil zrekonstruovanou knihovnu v Roudnici nad Labem. Ministerstvo pro místní rozvoj ji podpořilo částkou 6,7 milionu korun.

Ministr Bartoš: Realizace dotačních projektů nemusí být zdlouhavá a komplikovaná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Roudnice nad Labem má díky dotaci od Ministerstva pro místní rozvoj moderní a bezbariérovou městskou knihovnu. Na výsledek rozsáhlé několikaměsíční rekonstrukce se dorazil podívat také místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

„Rekonstrukce Městské knihovny Ervína Špindlera je skvělou ukázkou toho, jak mohou prostředky, které Ministerstvo pro místní rozvoj rozděluje z fondů EU, v regionech pomáhat. Díky modernizaci staré knihovny vznikl bezbariérový prostor, který bude sloužit také jako komunitní a vzdělávací centrum. Přeji knihovně mnoho spokojených návštěvníků a vášnivých čtenářů. Jako vystudovaný knihovník jsem z výsledku opravdu nadšený,“ řekl Ivan Bartoš, který se v knihovně setkal s její vedoucí Zuzanou Šimáčkovou a starostou Roudnice nad Labem Františkem Padělkem.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Městská knihovna Ervína Špindlera byla revitalizována a modernizována za pomoci příspěvku z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) spadajícího pod Ministerstvo pro místní rozvoj. Projekt podpořil částkou 6,7 milionů korun, celkové náklady činí 7,8 milionů korun.

Rekonstrukce se zaměřila zejména na zajištění bezbariérovosti a na stavební úpravy budovy. Opravila se fasáda, vyměnily se okna, podlahové krytiny i elektroinstalace a nainstalovala se nová technologie svislé přepravy osob, která umožní bezbariérový přístup do druhého patra, kde se nachází dětské oddělení a sál.

Město Roudnice nad Labem je v čerpání z operačních programů poměrně aktivní. Díky prostředkům z IROP zde například vznikají nové odborné učebny na místní základní škole (příspěvek 25,5 milionů z fondů EU) a přistavuje se část mateřské školy (příspěvek 5,8 milionů z fondů EU).

„Byl bych rád, kdyby se Roudnice nad Labem stala pozitivním příkladem i pro další obce v Ústeckém kraji, co se čerpání dotací týče. Rekonstrukce místní knihovny ukazuje, že proces získávání a realizace dotačních projektů nemusí být zdlouhavý a komplikovaný. Modernizace byla podpořena z finančních prostředků již z období 2021–2027, které Evropská komise schválila teprve v červenci minulého roku,“ dodal Ivan Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.