Ministr Bartoš: Těžko se vysvětlují věci "jedna paní povídala"

16.11.2022 18:45

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny 16. listopadu 2022 k zákonu o právu na digitální služby

Ministr Bartoš: Těžko se vysvětlují věci "jedna paní povídala"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Já bych jenom chtěl ještě reagovat - prosím, nesměšujme zákoník práce a služební zákon. Výběrové řízení, které zatím bylo zveřejněno na síti LinkedIn, a čekám, že se bude dále šířit, má ve svém textu, že je to podmíněné. Předpokládá, že vznik té agentury bude vázán na usnesení Sněmovny a následně Senátu a zapsání.

Jinak otázka peněz: tam my máme usnesením vlády samozřejmě náklady na ten transformační projekt a úplně si nedokážu představit, že by vznik nějaké agentury nebo čehokoliv začal až v momentě, kdy ten zákon je platný a schválený. Já si myslím, že tam z ničeho nic neporušujeme a máme samozřejmě peníze, které čerpáme na transformační projekt české digitalizace, neboť tento je i v programovém prohlášení vlády.

Anketa

Cítíte se ohroženi aktivitami vedení Ruské federace?

5%
94%
hlasovalo: 34785 lidí

Žádné stránky DIA neexistují. Mě vždycky zaráží, když tady se okolo pultíku říká "zaslechl jsem" a "tady se povídá" a je to předem upečené. Já jsem ochoten reagovat na konkrétní věci, které mají konkrétní základ. Těžko se bojuje nebo těžko se vysvětlují věci "jedna paní povídala", těžko se obhajuje něco, co není ze své podstaty, protože jsou generovány pouze argumenty, proč by to tak mělo býti.

Ještě mám jednu věc k tomu. Šéf té agentury není zaměstnanec Ministerstva pro místní rozvoj. Já neobsazuji služební pozici, nemůžu dávat inzeráty na Úřad vlády nebo na Ministerstvo pro místní rozvoj. To je podle mě důležité si říct, že tady je furt podvázáno, agentura jako taková bude mít adekvátně postavení třeba tomu NÚKIBu. Pokud ta agentura pak již existuje, vede vlastní HR, samozřejmě ty pozice další již bude obsazovat ta agentura na svých stránkách.

V tuhletu chvíli, s dostatečným předstihem, protože řešíme jednotlivé kroky, které vedou k tomu, aby byl - a bude to - transparentní proces, budeme seznámeni s uchazeči, vybrán ředitel na pozici, která v tuto chvíli ještě neexistuje, neboť zákon není schválen, a podle zákoníku práce toto je proces, který prostě je běžný, tam nejsou stanovena žádná pravidla pro faktickou exekuci toho výběrového řízení.

A jenom k tomu - otázka NAKITu není součástí této legislativy.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.