Ministr Baxa: Knihy v České republice budou v nulové sazbě DPH

11.05.2023 19:05 | Tisková zpráva

Konsolidační balíček přinesl skvělou zprávu českému knižnímu trhu i všem milovníkům knih a také pro vzdělanost jako takovou. Knihy budou zařazeny do nulové sazby DPH.

Ministr Baxa: Knihy v České republice budou v nulové sazbě DPH
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Martin Baxa

„Nulová sazba DPH na knihy je výbornou zprávou pro všechny jejich milovníky – profesionály i čtenáře. Česká republika je zemí s bohatou knižní tradicí a také zemí čtenářů. Jsem velmi rád, že se do konsolidačního balíčku nulovou sazbu DPH na knihy podařilo po mnohých jednáních prosadit,“ říká ministr kultury Martin Baxa.

„Naše vláda má podporu kultury, vzdělávání a vzdělanost jako jedny ze svých klíčových priorit. A tento krok to jednoznačně potvrzuje. A je víc než symbolické, že se tato zpráva dostane na veřejnost v den, kdy se zahajuje 28. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Praha 2023,“ dodává Baxa.

V současné době mají nulovou sazbu na knihy Irsko, Norsko a Velká Británie.

Další skvělou zprávou je, že vstupenky na kulturní akce zůstaly v nižší sazbě, tedy 12% DPH. I to potvrzuje, že kultura je pro tuto vládu prioritou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Přátelé, navštivte knihkupectví., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserusošvábek , 11.05.2023 19:52:55
Podívejte se na vzdělanost zblízka. Jeden americký škvár vedle druhého. Tisíce hloupostí a nesmyslů. Upřímně tvrdím, že v této naší zemi už KAŽDÝ BLBEC vydal nejméně jednu knihu. Politici, sportovci, vrazi, prostitutky, zpěváci a zpěvačky, podnikatelé, překupníci, ekonomové a doktoři a prodavači mastného vzduchu, šílenci, maséři, kuchaři, skokani z oken... Pokud se u nás ročně vytiskne 14 000 nových titulů (a to je můj odhad), tak by zrušení dvou nul prospělo vzdělanosti daleko víc, než daně a kšefty a pokračující amerikanizace našeho jazyka.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…