Ministr Baxa: Zákon přináší požadavky na minimální věk a odbornou i zdravotní způsobilost osob

02.06.2022 17:15

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny 2. června 2022 k zákonu o vnitrozemské plavbě

Ministr Baxa: Zákon přináší požadavky na minimální věk a odbornou i zdravotní způsobilost osob
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Martin Baxa (SPOLU)

Vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci,

v zastoupení vlády a pana ministra dopravy Martina Kupky si dovoluji Poslanecké sněmovně předložit k projednání návrh zákona, kterým se mění zákon č. 114/1995 Sb., o vnitrozemské plavbě, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. Hlavním cílem předkládaného návrhu zákona je provést transpozici tří směrnic Evropské unie do vnitrostátního právního řádu.

Jde o směrnici EU a Rady 2017/2397 ze dne 12. prosince 2017 o uznávání odborných kvalifikací ve vnitrozemské plavbě, a o zrušení směrnic Rady 91/672/EHS a 96/50/ES a další dvě směrnice Evropské komise novelizující tuto směrnici. Návrh zákona rovněž zohledňuje dva související přímo použitelné předpisy EU.

Návrh zákona tak především reaguje na novou unijní úpravu, která stanoví podmínky a postupy pro osvědčování kvalifikací osob podílejících se na provozování plavidel na vnitrozemských vodních cestách v EU a pro uznávání těchto kvalifikací v členských státech EU. Na rozdíl od dosavadní unijní úpravy, která dopadala pouze na vůdce plavidel, se nová úprava týká rovněž ostatních profesionálních členů posádky a některých dalších osob. Vzhledem k úzké provázanosti způsobilosti členů posádek plavidel spadajících nově pod unijní právo s úpravou způsobilosti členů posádek ostatních pod unijní právo nespadajících... plavidel, pardon, se navrhované změny dotýkají i neharmonizované, tedy čistě vnitrostátní zákonné úpravy.

Anketa

Je Stepan Bandera hrdina?

1%
97%
hlasovalo: 20840 lidí

Tyto změny přesahující implementační rámec však spočívají především v přesunutí podstatné části úpravy z podzákonné úrovně na úroveň zákonnou v jejím novém systematickém uspořádání a v precizaci normativního textu. Návrh zákona tak přináší nové harmonizované a vnitrostátní požadavky na minimální věk a odbornou i zdravotní způsobilost osob, které budou podmínkou pro udělení oprávnění k vedení či obsluze plavidel a k výkonu dalších odborných činností ve vnitrozemské plavbě. Dále vymezuje doklady, kterými bude možné příslušná oprávnění doložit a stanoví postup plavebního úřadu při udělování příslušných oprávnění a k vydávání uvedených dokladů, jakož i postupy pro případ pozbytí znalostí nebo dovedností potřebných k vedení či obsluze plavidel, nebo k výkonu odborných činností ve vnitrozemské plavbě, či pro případ omezení či zániku zdravotní způsobilosti držitelů příslušných dokladů.

Zakotvuje se rovněž rejstřík členů posádek plavidel a odborníků na plavidlech, jehož správcem bude Státní plavební správa. Rozsah údajů vedených v tomto rejstříku je dán unijním právem. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovoluji si váš požádat o podporu předloženého návrhu zákona, kterým se mění zákon o vnitrozemské plavbě a další související zákony.

Děkuji vám za pana ministra Martina Kupku i za sebe za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…