Ministr Blatný: Cestovatelský semafor doplní tmavě červená kategorie zemí

02.02.2021 15:45

V reakci na poznatky Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) se Evropská rada shodla na zpřísnění cestovních opatření. Systém tzv. semaforu bude od 5. února nově disponovat tzv. tmavě červenou kategorií, kde budou zahrnuté země hodnoceny jako vysoce rizikové.

Ministr Blatný: Cestovatelský semafor doplní tmavě červená kategorie zemí
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ministr zdravotnictví Jan Blatný

Při návratu z tmavě červené kategorie zemí bude nutné vyplnit Příjezdový formulář a předložit výsledek PCR testu (ne staršího než 48 hodin) před vstupem na území ČR. Následně je povinné podstoupit druhý PCR test v ČR, nejdříve však 5. den od vstupu. Do doby předložení druhého negativního testu je nutná samoizolace. Jedná se o kategorii zemí s velmi vysokým rizikem výskytu onemocnění covid-19. Do této kategorie spadají všechny členské státy Evropské unie a třetí země, které nejsou v rámci tohoto sdělení uvedeny.

„Evropské středisko v souvislosti s výskytem nových mutací onemocnění covid-19 doporučilo vyhnout se všem cestám, které nejsou nezbytně nutné. Důvodem opatření také je, že na území Evropy je velmi vysoké riziko komunitního přenosu,” vysvětluje ministr zdravotnictví Jan Blatný.

V červené kategorii zemí se momentálně nachází Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Dánsko, Francie, Itálie, Kypr, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Nizozemsko, Polsko, Rakousko, Rumunskou, Německo, Švédsko, Švýcarsko a Azorské ostrovy, Madeira a Kanárské ostrovy. Před návratem z těchto zemí je nutné předložit výsledek antigenního nebo PCR testu (ne starší 48 hodin) a vyplnit příjezdový formulář. Nejpozději 5 dní po návratu je zároveň každý cestující povinen podstoupit PCR test. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci.

Anketa

Kauza ,,vlekař": Schvalujete jednání majitele (spuštěného) vleku v Čenkovicích, který napadl štáb TV Nova?

37%
63%
hlasovalo: 12618 lidí

Cestující, kteří se do České republiky vrací z oranžové kategorie zemí, musí před návratem vyplnit Příjezdový formulář a zároveň předložit výsledek antigenního nebo PCR testu, který může být maximálně 48 hodin starý. Do této kategorie zemí je momentálně zařazeno Finsko, Řecko, Island a Norsko.

U tmavě červené, červené a oranžové kategorie zemí zároveň platí, že zaměstnanci a studenti mají povinnost předložit výsledek testu také zaměstnavateli nebo škole, kde studují.

„Všechny osoby, které se vrátily ze zemí oranžové, červené a tmavě červené kategorie, jsou povinné po dobu 10 dnů od návratu nosit všude mimo domov ideálně respirátory bez výdechového ventilu s třídou ochrany nejméně FFP2, KN95, N95, P2, DS, nebo alespoň jednorázovou zdravotnickou roušku. Nadále ale platí, že občanům ČR silně doporučujeme necestovat, pokud to není nezbytně nutné,” dodává hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

Tzv. semafor zahrnuje také kategorii zelených zemí, ve které žádná z těchto povinností neplatí. Vzhledem k aktuální epidemické situaci napříč Evropou je v této kategorii momentálně zařazen pouze Vatikánský městský stát.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete ZDE.

tabulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…