Ministr Blažek: Tady máme být na jedné jediné lodi

15.09.2023 18:09

Projev na 74. schůzi Poslanecké sněmovny 15. září 2023 k zákonu o státním zastupitelství

Ministr Blažek: Tady máme být na jedné jediné lodi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Děkuji za slovo. Já jsem bedlivě poslouchal. Chci říci tolik k tomu, co říkala jak paní kolegyně Válková, kolega Michálek i kolegyně - teď se strašně omlouvám - z SPD, nezlobte se na mě, Sadovská, říkám to dobře? (Štefanová) Tak se strašně omlouvám, moje chyba, moje chyba.

Řeknu asi tolik. Ta novela je menší proto, že zájem vlády, ale i můj osobně je, aby prošla v této Poslanecké sněmovně a pokud možno - a nebudu skromný - aby získala 200 hlasů. Při rozšiřování těch témat něco takového je tížeji dosažitelné a jde o to, když jsem pozoroval ty návrhy, které byly předkládány v minulém období, tak v některých věcech se v podstatě nějakým způsobem, když třeba ne v technice, shodujeme. Veškeré velké návrhy, ať už to byl návrh v roce 2012, 2013, nebo kdy to bylo, nebo návrhy pozdější od kolegyně Válkové, dopadly tak, že skončily jako neprojednané právě proto, že toho obsahovaly mnoho.

A teď asi to nejpodstatnější pro debatu o tomto zákoně. Nejsem český novinář, nejsem aktivista a možná už jsem na světě příliš dlouho. Ale při debatách o těchto zákonech a debatách o soudech musíme vycházet z toho, že ústava zná ty moci tři - a lid vykonává svou moc prostřednictvím tří mocí - zákonodárné, výkonné a soudní. Zatímco ta zákonodárná a výkonná je kontrolovaná každou hodinu, každý den, ať už je to tady z této galerie nebo jakýkoliv náš výrok, který tady proneseme, je předmětem veřejného diskursu, tak nám naprosto pod jinou pozorností probíhá moc soudní a samozřejmě moc státních zástupců a snad i policie, která prostě pod takovým hledáčkem jako ta moc naše není. Uvědomuji si, že státní zástupci a policie jsou pod mocí výkonnou. A naší povinností je zabezpečit, kromě jiného, aby všechny tyto orgány státu byly kontrolovány veřejností naprosto stejně, jako jsme kontrolováni my, vláda, starostové a tak dál.

Je takový stav v současnosti? No tvrdím, že není. Vzpomeňte si za posledních jenom deset, dvanáct let, jaká probíhala veřejná debata o státním zastupitelství, někdy i o policii. Jakmile se otevřela nějaká otázka toho, že je potřeba, aby byli více kontrolováni v tom smyslu, aby se zodpovídali ze své činnosti, okamžitě se udělala nálepka - ti politici chtějí zasahovat do nezávislosti státního zastupitelství, policie a já nevím koho.

O tom ten zákon není a já vyzývám celou Sněmovnu napříč spektrem, abychom měli tu odvahu se o tom bavit, protože bohužel tak daleko jsme dospěli, že mnozí nemají odvahu to slovo málem vyslovit, aby nebyli v médiích hnedka natíráni a na sítích, že se pletou, kam nemají. Kdo jiný se má do toho plést, než zákonodárci a vláda, která je odpovědná za činnost jak státního zastupitelství, tak policie? Už se prostě nesmí opakovat to, že by jedna část Sněmovny, která by byla náhodou v opozici, vyčítala jakýkoliv případ, který se někde odehrál pod jakousi slupkou, ochranou nějaké nezávislosti, a používala to proti té straně druhé.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52398 lidí

Tady máme být na jedné jediné lodi, která se jmenuje zhruba takto: represivní orgány státu, které mají mnohem větší možnost zasahovat do životů našich občanů, než my tady všichni dohromady individuální, musejí být pod veřejnou kontrolou, kterou budeme vykonávat my a vláda, neboli volené orgány lidu a přenesené orgány. To nemůže být tak, že je častá výmluva - počkejte si na nějaký rozsudek. Co mají ty desítky lidí, o kterých jsme se tady bavili už mockrát, z toho, že se o tom jako nemůže mluvit v průběhu vyšetřování, jako málem ne v průběhu toho soudního řízení, a na závěr se ty osoby dozvědí za deset let, že se vlastně nestalo vůbec nic. A tady já, profesorka Válková nebo kdokoliv, jakýkoliv jiný ministr pak vyplácí odškodné a ještě se omlouvá, i když to byl třeba právě ten člověk, který tady říkal, že to vyšetřování třeba správné není.

Realita ale není taková, že policie a státní zastupitelství jako celek fungují špatně. Ale bavíme se o některých jednotlivých případech, zdaleka nejen politických, o kterých se musíme bavit a musíme trvat na tom, že ten, kdo to vede špatně, poškozuje osudy lidí, způsobuje škodu a ostudu tomuhle státu, a za to taky musí být odpovědný! A současně to musíme udělat tak, abychom tím, že zavedeme určitá opatření i v tom jiném zákoně, to nevedlo k tomu, že ty orgány se budou bát vyšetřovat, že by třeba mohly způsobit nějakou škodu. Ale dnes je ten systém vychýlený, bohužel, a není to dobré. Podívejte se na Slovensko. Kdo chce vědět, kam vede takzvaná nezávislost policie a státního zastupitelství, pokud se přežene, tak tam se zavírají úplně všichni navzájem. A jeden z těch důvodů spočívá v tom, že jsou absolutně mimo veřejnou kontrolu.

Já vás žádám, celou Sněmovnu, opozici, koalici a budu úplně stejně mluvit v Senátu, abychom neudělali nic lepšího pro tenhle stát než to, že samozřejmě budeme garantovat výkon pro nezávislost státního zastupitelství a činnost policie, ale současně nemůžeme vytvářet nikomu nezodpovědné instituce a prostor pro vykonávání moci některých jednotlivců - a já se bavím o jednotlivcích, kteří to vykonávají na úkor této společnosti, nás všech. A nebavím se pouze o hmotné stránce věci.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Kdo neobětuje minimum času a energie, tak by snad ani právo volit mít neměl

11:17 Čunek (KDU-ČSL): Kdo neobětuje minimum času a energie, tak by snad ani právo volit mít neměl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke korespondenční volbě