Ministr Blažek: Významný krok v boji proti beztrestnosti a dosažení spravedlnosti pro oběti nejzávažnějších zločinů

15.02.2024 17:17 | Tisková zpráva

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek z pověření prezidenta České republiky Petra Pavla a premiéra České republiky Petra Fialy podepsal „Lublaňsko – Haagskou úmluvu o mezinárodní spolupráci při vyšetřování a stíhání zločinu genocidia, zločinů proti lidskosti, válečných zločinů a jiných mezinárodních zločinů“.

Ministr Blažek: Významný krok v boji proti beztrestnosti a dosažení spravedlnosti pro oběti nejzávažnějších zločinů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Smyslem úmluvy je potlačování beztrestnosti nejzávažnějších mezinárodních zločinů. K podpisu došlo při slavnostní ceremonii v Paláci míru v nizozemském Haagu, které se zúčastnili delegáti z 37 zemí a několika mezinárodních organizací.

„Velice si vážím toho, že jsem se dnes mohl zúčastnit této vrcholné mezinárodní události. Podpis Úmluvy považuji za významný krok vpřed v našem společném boji proti beztrestnosti a v úsilí o dosažení spravedlnosti pro oběti nejzávažnějších zločinů,“ uvedl ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45986 lidí

„Lublaňsko-Haagská úmluva odstraňuje právní mezery v mezinárodní justiční spolupráci v trestních věcech, a jelikož je otevřena k podpisu pro kterýkoliv stát světa, představuje globální právní nástroj pro celé mezinárodní společenství,“ dodal ministr.

Česká republika vyjádřila podporu sjednání této nové mnohostranné úmluvy již v roce 2013, a to v rámci společného prohlášení 40 států, smluvních stran Římského statutu Mezinárodního trestního soudu. Společné úsilí bylo završeno na Diplomatické konferenci ve slovinské Lublani ve dnech 15. až 26 května, na které byl schválen finální text návrhu úmluvy za účasti 53 států.

Úmluva ztělesňuje několik významných forem mezinárodní spolupráce včetně vzájemné právní pomoci, vydávání (extradice) a předávání odsouzených osob, a obsahuje moderní ustanovení, která odrážejí potřeby rychle se měnícího světa.

Úmluva zavazuje budoucí smluvní strany ke kriminalizaci nejzávažnějších mezinárodních zločinů včetně stanovení podmínek a pravidel pro uplatnění trestní jurisdikce nad těmito zločiny. Vstoupí v platnost, jakmile dojde k její následné ratifikaci alespoň třemi smluvními státy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…