Ministr Blažek: Zájmy věřitelů jsou v oddlužení uspokojivě chráněny

29.08.2023 20:07

Projev na 73. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 29. srpna 2023 k insolvenčnímu zákonu

Ministr Blažek: Zájmy věřitelů jsou v oddlužení uspokojivě chráněny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Dobrý den, děkuji za slovo.

Než přejdu k návrhu zákona, tak já bych rád zodpověděl některé vaše uštěpačné dotazy. Za prvé, potvrzuji, ano, dnes prší a hrozí déšť. A já vám na další četné dotazy na úvod sděluji, že už jsem poučený občan, nezajdu se schovat před deštěm do žádné restaurace a zašel jsem do Poslanecké sněmovny, a proto je možné, abych vás seznámil s návrhem insolvenčního zákona tak, jak je předkládán. Budete-li mít další dotazy na tohle téma, rád je zodpovím veřejně i neveřejně. Děkuji.

A nyní mi dovolte, abych ve stručnosti uvedl druhý bod dnešního jednání. Jde o vládní návrh zákona, kterým si mění zákon č. 182/2006 Sb., o úpadku, takzvaný insolvenční zákon. Hlavním cílem návrhu je do českého právního řádu zapracovat směrnici o restrukturalizaci a insolvenci v části týkající se oddlužení. Návrh též naplňuje závazek programového prohlášení vlády zkrátit dobu oddlužení na tři roky bez ohledu na zdroj příjmů fyzické osoby.

Obdobné řešení bylo zvoleno například v Německu, Rakousku, Polsku, Španělsku a dalších členských státech Evropské unie. (Otáčí se ke stenografům.) Já se omlouvám, já mluvím strašně rychle, já zpomalím, ano? Já vidím, že vám ta ruka může upadnout, takže já opravdu, omlouvám se. To je to právě, jak já se rozkecám, a to jsou ty moje problémy, plynou z toho. (Smích v sále.)

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí

Pro vybalancování dopadů zkrácení doby oddlužení jsou zpřísněny požadavky na řádné plnění povinnosti dlužníka, respektive na efektivní výkon dohledu ze strany insolvenčního správce, a to tak, aby dlužník skutečně uspokojil své věřitele v nejvyšší reálně dosažitelné míře. Návrh rovněž posiluje opatření působící proti možnému zneužití institutu oddlužení ze strany nepoctivého dlužníka.

Zjednodušeně lze říci, že pro řádné plnění povinností musí dlužník v průběhu plnění splátkového kalendáře plně využívat svůj příjmový potenciál a dosahovat adekvátní mzdy, popřípadě jiného příjmu, zpravidla alespoň ve výši zaručené mzdy nebo minimální mzdy. Zájmy věřitelů jsou v oddlužení uspokojivě chráněny.

Navrhuje se účinnost k 1. 1. 2024. Vláda usiluje o to, aby návrh byl co nejdříve schválen, protože lhůta pro provedení uvedené směrnice již uplynula dne 17. července 2022. Dne 21. září. 2022 bylo proti České republice zahájeno sankční řízení pro prodlení s plněním transpozičních povinností. A hrozí vysoké sankce.

Děkuji vám za pozornost, a já vám, slečno, musím vzdát poklonu, protože člověk může dělat spoustu různých zaměstnání, ale stenografku bych opravdu dělat nemohl. Obdivuji vás. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…