Ministr Blažek k návrhu změny výpočtu platů soudců a kárné odpovědnosti

22.05.2023 15:14 | Tisková zpráva

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek již podruhé jednal s představiteli justice o aktuálně připravovaném návrhu změny výpočtového koeficientu pro stanovení platové základny soudců.

Ministr Blažek k návrhu změny výpočtu platů soudců a kárné odpovědnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Dalším tématem jednání byl návrh zákona o kárné odpovědnosti soudců a státních zástupců. Nad základními parametry zákona došlo během jednání ke shodě.

Anketa

Má ministr financí Zbyněk Stanjura vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 44419 lidí

„U návrhu změny výpočtového koeficientu pro stanovení platové základny soudců je cílem vyhovět nálezům Ústavního soudu. Uvedený postup odpovídá dosavadní judikatuře Ústavního soudu ve věci soudcovských platů, který se konkrétně tématu jejich snižování či zmrazování meritorně již mnohokrát věnoval,“ uvedl na jednání ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Snížení platové základny kopíruje míru růstu průměrné nominální mzdy mezi lety 2021 a 2022. Konečný efekt tohoto optického snížení platové základny tak bude mít za následek faktické zmrazení platů, nikoliv jejich nominální snížení.

Tento formát zmrazování platů s sebou nenese náhlý „skok“ po skončení doby zmrazení, a nenastane tedy situace, kdy po jedno- či víceletém zmrazení platů dochází k náhlému zvýšení nominální výše platů soudců a politiků kumulovaně ve větším objemu za několik let, čímž nedojde k ještě většímu rozevírání nůžek mezi platy ve veřejné sféře.

Dalším bodem jednání byl návrh zákona o kárné odpovědnosti soudců a státních zástupců, který zavádí dvoustupňové kárné řízení, tak jak to po České republice požaduje mezinárodní protikorupční organizace GRECO a jak se předchozí vláda zavázala v Národním plánu obnovy. Nad základními parametry zákona došlo během jednání ke shodě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …