Ministr Brabec: Memorandum o spolupráci mezi ministerstvy ČR a Peru

04.07.2015 6:31

Ministr Richard Brabec ve čtvrtek podepsal v rezidenci peruánské velvyslankyně v Praze Memorandum o porozumění o spolupráci v oblasti ochrany životního prostředí mezi MŽP ČR a MŽP Peru. Memorandum nyní putuje do peruánského hlavního města Limy, kde jej podepíše i ministr Manuel Pulgar-Vidal.

Ministr Brabec: Memorandum o spolupráci mezi ministerstvy ČR a Peru
Foto: ANO
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

Text memoranda začal vznikat v roce 2013 a dokončen byl v první polovině letošního roku. Jeho podpis se dnes uskutečnil za přítomnosti J. E. Maríe Susany Landaveri Porturas, velvyslankyně Peru v Praze.

„Jsem rád, že jsem dnešním podpisem memoranda o spolupráci našich ministerstev mohl stvrdit dlouholeté kontakty s peruánskou stranou, které sahají až do roku 2003. Tehdy začala mezi ČR a Peru spolupráce v oblasti životního prostředí prostřednictvím Zahraniční rozvojové spolupráce. České ministerstvo také pomohlo svými konzultacemi a předáváním zkušeností při zakládání peruánského ministerstva životního prostředí o pět let později,“ prozradil ministr Richard Brabec.

„Mezi oblasti spolupráce stanovené v Memorandu o porozumění patří např. změna klimatu, včetně adaptačních opatření, odpadové hospodářství a vodohospodářství, ochrana biodiverzity, environmentální výzkum a technologie nebo udržitelný management národních parků a chráněných území. Memorandum má také za cíl podpořit spolupráci mezi soukromým a veřejným sektorem,“ doplnila velvyslankyně J. E. María Susana Landaveri Porturas.

Peru také představuje perspektivního obchodního partnera

Čeští experti v Peru v minulosti pracovali např. na geomorfologických či vodohospodářských projektech (spadajících mezi tzv. adaptační opatření na změnu klimatu). Konkrétně např. při vyhodnocování rizik v povodí řek Chiry a Piury na severozápadě Peru, rozvoji využití a ochrany podzemních, zvláště termálních a minerálních vod apod. Peru v současné době také představuje perspektivního obchodního partnera pro české exportéry v oblasti environmentálních technologií [1], což potvrzuje i Ministerstvo průmyslu a obchodu jeho zařazením mezi tzv. zájmové země v rámci Exportní strategie ČR.

Dnes podepsané memorandum tak přináší nový rámec pro plánované budoucí aktivity. Ty by dle textu dohody měly probíhat formou výměny zkušeností, know-how a informací, organizací společných seminářů a workshopů, nebo podpory výzkumné a technologické spolupráce v oblasti ochrany životního prostředí.

Poznámky:
[1] Pro usnadnění transferu českých environmentálních technologií je možné čerpat z databáze českých environmentálních technologií a služeb (ENVIBASE - database of Czech companies providing services in the field of environmental technologies), které MŽP provozuje na na svém webu ZDE. Jde o seznam organizací a firem poskytujících environmentální technologie a služby, které mají kapacity poskytovat své služby a produkty na trzích třetích zemí, zejména rozvojových.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

7:17 Rajchl (PRO): Odmítám šmírování lidí ze strany státu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu ODS hlásit úřadům každý převod částky, přesa…