Ministr Chládek: V příštím roce potřebuje školství přidat 3 až 5 miliard

22.05.2015 4:33

O 3 až 5 miliard korun více bude žádat ministr školství Marcel Chládek na posílení školství a sportu v příštím roce.

Ministr Chládek: V příštím roce potřebuje školství přidat 3 až 5 miliard
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Prioritami jsou platy učitelů, financování regionálního školství a vysokých škol, posílení inkluzivního vzdělávání a udržitelnost malých tělovýchovných jednot. Rozpočet by měl zohlednit i nárůst výkonů v regionálním školství.

Ministr školství Marcel Chládek odmítá návrh rozpočtu, který počítá se snižováním financí pro oblast školství v roce 2016. Zkvalitňování vzdělávání potřebuje naopak přidat nejméně tři až pět miliard korun.

„České školství je permanentně podfinancováno. Oproti ostatním evropským zemím, kde dosahuje jeho financování průměrně přes 6 % HDP, jsou to v České republice necelá čtyři procenta. Školství se musí stát konečně opravdovou prioritou vlády,“ řekl ministr školství Marcel Chládek a pokračoval:
„O svém návrhu na navýšení rozpočtu jsem již informoval pana premiéra, a ten nám vyjádřil plnou podporu,“ dodal ministr Chládek.

Mezi hlavní priority resortu pro příští rok patří reforma financování v oblasti vysokých škol, přičemž je potřeba zachovat minimálně stejný rozpočet jako v roku 2015, dále posílení financování sportu o 3 miliardy korun v oblasti udržení malých tělovýchovných jednot a práci s mládeží, a dále na kontinuální navyšování platů učitelů. Další navýšení financí si vyžádá nárůst počtu žáků v regionálním školství a začleňování dětí se speciálními vzdělávacími potřebami do hlavního vzdělávacího proudu, a to za pomoci podpůrných prostředků navržených v novele školského zákona.

Pro letošní rok má MŠMT k dispozici rozpočet přibližně 136 miliard korun, z toho sedm miliard z prostředků Evropské unie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice