Ministr Chovanec: Bohužel, občas se musí stát tragédie, abychom na ni rychle zareagovali

06.05.2016 13:07

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 5. 2016

Ministr Chovanec: Bohužel, občas se musí stát tragédie, abychom na ni rychle zareagovali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych ještě rád reagoval ve svém závěrečném slovu na proběhnuvší debatu. Některé názory jsou osvěžující a neměly by určitě zapadnout ani v budoucnu, jako povinné psychotesty ústavních činitelů. To si myslím, že je opravdu nápad, který by zapadnout neměl.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, ten svět se opravdu změnil a ať se nám to líbí nebo nelíbí, tak je méně bezpečný. Mě před rokem 1989 tři, čtyři měsíce před pádem bývalého režimu nenapadlo, že budu moct jezdit do Německa tak, že nepoznám, kde je hranice. Nenapadlo mi, že si budu kupovat balenou vodu. To bylo tak velké science fiction, že jsem si nedokázal toto představit. Bohužel ta bezpečnostní situace, která tady byla před rokem, před dvěma, je pryč. Bohužel ta bezpečnostní situace za pět let bude úplně jiná a naše děti budou vyrůstat do světa, který prostě bude jiný. A pravděpodobně a bohužel bude méně bezpečný. Tato vláda se tématu bezpečnosti věnuje celé dva roky. Tato vláda navyšuje rozpočty bezpečnostních složek. Tato vláda zadává audit národní bezpečnosti nebo národní odolnosti, a to právě proto, že jsme si těchto rizik velice dobře vědomi a nechceme, aby ty problémy museli řešit naši nástupci v době, kdy vzniknou. Je potřeba předvídat, je potřeba se těm rizikům stavět čelem. Je potřeba se poučit. Je potřeba se poučit v zemích, kde s tímto fenoménem a riziky žijí a kde mají zákony a opatření, která v praxi jsou otestována, ať jsou to Spojené státy, Izrael nebo další země. Tam je potřeba se poučit a podívat se na to, kam naše společnost směřuje.

Již dnes, vážené kolegyně, vážení kolegové, může vstoupit orgán státní správy do obydlí, pokud má podezření, že ten člověk je nakažen nakažlivou chorobou. Už dnes po výzvě může vstoupit starosta, aby zkontroloval, jakým topivem nebo čím se topí v tom obydlí. A my chceme pouze a jenom pro policisty další možnost, aby v případě důvodného podezření, důvodného podezření vyzvali občana, aby vydal zbraně, dobrovolně. On má možnost to prostě dobrovolně udělat, policistovi zbraně odevzdat a tím celý ten příběh přeci končí. I já jsem držitelem zbraně a pokud za mnou přijde policista a řekne mi, pane Chovanče, z těch a z těch důvodů vydejte zbraně, tak je prostě vydám, bez odporu. Pak si mohu stěžovat na Generální inspekci, na Inspekci policejní, u soudu. A samozřejmě to odevzdání zbraně bude provázet správní řízení o tom, jestli tu zbraň ten stát tomu člověku odebere definitivně nebo ne. Pokud ten člověk to neudělá a tu zbraň dobrovolně nevydá, což se pravděpodobně u nějakého psychopata dá předvídat, tak teprve potom policie vstupuje do obydlí. A nezlobte se na mě, ta policie přeci nebude týden, 14 dní toho psychopata někde honit, aby u té prohlídky prostě byl.

Co se týká situace v Uherském Brodě. Já už ve světle toho, co se tam stalo, nechci opět sypat sůl do ran, tak velmi okrajově. Vždyť přeci víme, že ten člověk byl držitelem zbraně několik let. A přece víme, že těsně předtím, než spáchal tento čin, tak ho Policie vyzvala k tomu, aby se zúčastnil zdravotní prohlídky, protože Policie měla důvodné pochyby o tom, že tento člověk je ještě způsobilý zbraň držet.

Ale policie v té době neměla zákonnou možnost do toho obydlí vstoupit a tu zbraň mu zabavit. Tímto to měníme. Já si myslím, že toto je institut, instrument a nástroj, který bude používat Policie České republiky v ojedinělých případech, že se bavíme o deseti případech ročně, možná méně. A já jsem dalek toho, abych upíral právo poctivým držitelům zbraní. Je to přesně naopak. Tato vláda bojuje za to, abychom neimplementovali nesmyslné nápady Evropy na to, aby naši držitelé zbraní, kteří dnes se pohybují v mantinelech velmi přísného a dobrého zákona o zbraních, tak, abychom ještě zpřísňovali, abychom likvidovali muzejní sbírky a další nesmysly, které občas bohužel evropská legislativa plodí. To znamená, my chceme podporovat poctivé držitele zbraní. My stojíme na jejich straně. A osobně si myslím, že občan, který drží zbraň pro vlastní ochranu, pro své koníčky, není nebezpečím pro stát. Přesně naopak. Z těchto důvodů přicházíme s těmito návrhy. Ty návrhy samozřejmě vznikly po tom, co se stalo v Uherském Brodě a co se stalo v rámci výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Bohužel, občas se musí stát tragédie, abychom na ni rychle zareagovali. Snažíme se touto normou. Já vás poprosím o to, abyste hlasovali o návrzích tak, jak byly předloženy a podle stanoviska Ministerstva vnitra. Je samozřejmě na vás, jak se rozhodnete. Děkuji za pozornost a děkuji i za tuto debatu.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

8:09 Vondra (ODS): Podařilo se mi udržet spalováky ve hře

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu strany ke zmírnění normy Euro 7