Ministr Chovanec: Mezinárodní letiště bude nově hlídat více policistů

04.05.2017 8:30

Bezpečnost na mezinárodních letištích bude nově zabezpečovat o 221 policistů více. Na návrh Ministerstva vnitra to 3. května 2017 schválila vláda.

Ministr Chovanec: Mezinárodní letiště bude nově hlídat více policistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Navýšení počtu policistů je reakcí na bezpečnostní situaci v Evropě a také na požadavky Letiště Václava Havla Praha. Zvyšování početního stavu policistů bude probíhat postupně do roku 2018. 

Navýšení počtu policistů o 221 míst vyplynulo z analýzy, kterou na základě podkladů od pěti českých mezinárodních letišť vypracovalo Ministerstvo vnitra. 

„Jak ukázala Koncepce bezpečnosti Letiště Praha, kterou schválila vláda v srpnu 2016, plánuje letiště výrazně rozšířit bezpečnostní opatření. Ta – vzhledem k tomu, že neposílíme pravomoci bezpečnostních pracovníků letiště – vyžadují vyšší přítomnost bezpečnostních složek,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. Počet policistů se tak na mezinárodních letištích zvedne. V případě Letiště Václava Havla se jedná celkem o 200 policistů, zbylých 21 policistů bude působit na ostatních mezinárodních letištích v ČR.

Policie tedy bude na letištích nadále plnit úkoly, které ze zákona nemohou plnit bezpečnostní pracovníci daných letišť. Jedná se například o úkoly související s ochranou veřejného pořádku, bezpečností osob a majetku či úkoly v oblasti ochrany civilního letectví před protiprávními činy nebo vyhodnocování informací z budovaných systémů rozpoznávání obličejů a státních poznávacích značek.

Policie ČR nebude suplovat činnosti, které musí povinně zajišťovat provozovatel letiště prostřednictvím svých bezpečnostních pracovníků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…