Ministr Chovanec: Prosím, poslankyně a poslance, abychom vycházeli méně z informací z tisku

10.02.2015 21:22

Projev na 24. schůzi Poslanecké sněmovny dne 10. 2. 2015

Ministr Chovanec: Prosím, poslankyně a poslance, abychom vycházeli méně z informací z tisku
Foto: red
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

(Přichází s úsměvem.) Děkuji, pane předsedající. Musím se podělit s vámi o zajímavou zkušenost. Já jsem myslel, že když se zástupci Poslanecké sněmovny ptají na otázky, že chtějí odpovědět. Ale teď jsem tedy z výrazu některých z nich pochopil, že asi ne. Ale uvidíme. (Poslanec Fiedler, možná i jiní, které ale není vidět, naznačuje, že on zájem má.) Vážně? Tak to je výborný. (S úsměvem.)

Vážené kolegyně, vážení kolegové, tady padla spousta otázek, mnohé se opakují. Na věci, typově, že Ministerstvo vnitra je nadřízeno krajským úřadům, mohu odpovědět pouze, že není. Firma Bochemie získala standardní cestou přenesené státní správy příslušná stavební povolení, umístila na území České republiky svoji investici, čerpala na tuto investici dotaci. Má zasmluvněnou svoji produkci, a to jak po stránce odbytu, tak po stránce dodávek materiálu. A je pravda, že dokonce má smlouvy s některými členskými státy NATO na přepracování raketového paliva. Výrobky firmy Bochemie podle informací, které jsem získal, by neměly být výbušné, měly by být hořlavé. Zda při udělení stavebního povolení stavební úřad, tedy specializovaný stavební úřad, v tomto případě vojenský stavební úřad, tuším, že v Olomouci, měl informace, že vedle je funkční muniční sklad, nevím, ale je to předmětem policejního šetření. A bude velmi zajímavé, jestli to policejní šetření prokáže, že ta informace byla zatajena, pak se budeme muset ptát, kým a proč.

Co se týká posunu ve vyšetřování, posun tam určitý je, je to standardní otevřená živá věc pod dozorem státního zástupce a byť si to mnozí myslí, tak ani ministr vnitra nemá šanci do těchto věcí nahlížet, to znamená, je to v šetření, já se pouze ptal policistů, je-li tam posun, oni mi říkali, že posun tam existuje a že předpokládají, že dojde k některým zásadním událostem někdy v průběhu následujících dvou měsíců, ale to je tak vše, co já o tom v současné době vím.

Na vládě byla analýza právních předpisů České republiky a já si myslím, že to není nic tajeného, to znamená s vaším souhlasem bych zaslal všem poslancům Parlamentu tuto analýzu, aby se na ni mohli podívat, a do poloviny letošního roku mám za úkol spolu s dalšími dotčenými resorty připravit návrhy změn legislativy. Jedná se primárně o Ministerstvo obrany, ale také Ministerstvo průmyslu a obchodu, protože vývozy zbraní a dejme tomu Báňský úřad, který kontroluje trhaviny, jsou v gesci právě tohoto ministerstva.

Zda mělo či nemělo hejtmanství vyhlásit stav ohrožení, Policie České republiky při diskusi v rámci krizového stavu tehdy dala dobrozdání, že si to nemyslí, že to potřeba je, a já nemám jediný důvod na tom cokoli od té doby měnit. Probíhající vyšetřování zatím nic takového nepřineslo.

Moc bych poprosil vážené poslankyně a poslance, abychom vycházeli méně z informací z tisku v některých věcech. Já sám dnes nejsem schopen říci, jak dlouho vyskladňování tohoto areálu bude trvat, a odhady, že to bude rok rok a půl, vycházely tuším z úst právního zástupce jedné z firem, která na začátku strašně tlačila na to, aby se do svých objektů dostala co možná nejdříve, že má zboží nakontrahováno a potřebuje odvážet, a ten samý právní zástupce, když jsme se tu začali domlouvat o harmonogramu vývozu, tak začal vyprávět, cosi o tom, že to bude trvat rok a půl. My jsme v současné době odvezli deset kamionů, část toho jsou výrobky firmy Bochemie, část z toho jsou již tedy vlastní munice, většinou rakety, které míří na Slovensko k finálnímu odběrateli jedné z firem.

Co se týče skladu v Květné. Sklad v Květné v současné době je připraven ze tří čtvrtin na převzetí munice, tři čtvrtiny kapacity, ale ono to bude stačit. To není o tom, že by nebyl připraven zcela, je připravena kapacita, která je dostatečná na zaskladnění materiálu, které firmy budou požadovat. Problém je jeden: firmy ty požadavky v průběhu času měnily. To znamená na začátku tam byla téměř velmi malá potřeba převést materiál, avizovala to jedna firma, podle mých posledních informací v současné době by areál v Květné chtěly využít firmy tři. V současné době resort obrany jedná s těmito firmami o uzavření příslušných nájemních smluv.

Jednání se ne úplně daří, protože není shoda na rozsahu plnění, to znamená na výši nájmu. Pokud by se firmy nedohodly s resortem obrany, který se ale z mého pohledu chová jako řádný hospodář, tak je připravena varianta, že bychom tento materiál do Květné převezli v tzv. nuceném režimu, kdy náklady po dobu několika měsíců hradí stát, do té doby, než bychom se s firmami dohodli. Nenecháme si to firmami blokovat a nenecháme se dovydírat k nějaké snížené nájemní ceně. To znamená, předpokládám, že kolegové z obrany mají tento proces pevně v rukou, pokud by se nepodařilo dohodnout standardní tržní nájemné, tak pak je tam i varianta, o které jsem hovořil.

Další z věcí, o které je potřeba hovořit, tak je to, jaké budou vyvozeny důsledky. Nechme je orgánům činným v trestním řízení, myslím si, že vlastní důsledky by měl vyvodit resort obrany, ale o tom bude hovořit určitě kolega Stropnický po stránce managementu dotyčného ústavu.

Ještě k Bochemii. Bochemie vzhledem k tomu, že má kontrakty uzavřeny, a vzhledem k tomu, že se tam může jednat o dejme tomu určitou arbitráž vůči České republice, já bych byl velice obezřetný v těch výrocích směrem k této firmě, protože nechci jí nahrávat v případném sporu s Českou republikou. My jsme v situaci, kdy firma Bochemie není součástí areálu Vrbětic, ona pouze v areálu skladuje část svých výrobků, část svých zásob, ale vlastní výrobní závod je mimo území tohoto areálu. Na druhou stranu přes tento areál vede plynové potrubí a není možné plyn do areálu firmy Bochemie pustit bez toho, než pyrotechnici prohlédnou celou trasu a řeknou, že to je bezpečné. To znamená, my bychom velice rádi co nejméně kladli překážky firmě Bochemie v její výrobě, ale prostě není možné to udělat do té doby, než bude jednoznačně prokázáno, že proces je prostě bezpečný. Takže to je dnes hlavní důvod toho, proč Policie České republiky a velitel zásahu nechce pustit plyn, který potřebuje Bochemie ke své výrobě.

Areál v Květné, pokud by měl zůstat armádě, jak tady hovořil jeden ctěný kolega, nebo Ministerstvu vnitra, my jsme na začátku debat. My potřebujeme v celém areálu Květná jako policie jednu budovu, zatím, kam se případně bude svážet některá munice, která bude dejme tomu předmětem trestního řízení, to znamená, bude to nějaká munice zabavená, případně se tam může svážet nějaká munice, která bude potom v nějakém dalším horizontu směřovat k likvidace, ale to je velice málo pravděpodobné. Ministerstvo vnitra vlastní dost svých vlastních budov a určitě nemá ambici, pokud to nebude v zájmu státu, a ten není zatím detekován ani popsán, takový areál provozovat. Náklady podle našich odhadů by byly v řádech desítek milionů korun ročně provozně. Pouze a jenom. Bavili jsme se v rámci této problematiky se starosty dotčených obcí, bavili jsme se o možnosti, co s tím areálem dál, bavili jsme se i o tom, jestli je možné, aby v rámci tohoto areálu obce projevily zájem o, dejme tomu, převod do jejich majetku. Zatím diskuse s nimi byla negativní. Tak jak ve Vrběticích premiér sliboval dotčeným obcím, že by areál mohly převzít do své správy, v Květné, alespoň u diskusí, u kterých jsem byl, zájem prostě a jednoduše není. Nemohu tu slíbit, že Ministerstvo vnitra převezme pod sebou další areál, pro nějž prostě a jednoduše nemá využití. Je možné, že po tom, co areál v Květné poslouží na přechodnou dobu pro skladování munice z Vrbětic, bude znovu vyhodnocen jako zbytný majetek České republiky a bude prodán, případně bude nabídnut krajskému úřadu, případně obcím, které jsou v jeho okolí. To znamená, nemohu potvrdit variantu, že se bude vyvážet rok, rok a půl, děláme všechno pro to, aby se vezlo rychle. V současné době tam probíhá kontrola, bylo tam nasazeno přes 30 specialistů, je to největší taková kontrola v historii policie, alespoň té novodobé. Mohu říci, že my budeme vyvážet materiál co nejrychleji to půjde, ale bezpečně. A hlavně chceme zjistit, jestli v těch skladech čirou náhodou není něco, co tam nikdy být nemělo.

Velice se osvědčila i ostraha armády. Tady padla otázka, jak dlouho tam bude. Já znovu říkám: Jak dlouho bude potřeba. O tom rozhoduje vláda České republiky, ani ne ministr vnitra, ani ne ministr obrany. My s panem kolegou Stropnickým máme předkládat poziční zprávu tuším jednou měsíčně o tom, jestli potřeba armády je či není. Na tom se budeme domlouvat v rámci velitele zásahu v rámci obou resortů, ale ostraha areálu byla primárně proto, aby nevznikala důvodná obava z toho, že tam někdo zvenčí vstoupí a že nám prostě další objekt vybuchne. To je ten hlavní účel.

Také bych se tu rád ohradil proti slovům jednoho z předřečníků prostřednictvím pana předsedajícího, bohužel nejsem schopen identifikovat jménem, že jsme se snad měli s kolegou Stropnickým dohadovat o tom, jestli ostraha je nebo není nutná. Chci říci jednoznačně, že jsme s kolegou Stropnickým v této věci vždy měli shodný názor a jediný, s kým jsme se dohadovali byl náčelník generálního štábu. Tyto dohady mě velice mrzí, musím říci, říkám to i na této půdě, protože byly naprosto zbytečné. Myslím si, že byť Armáda České republiky plní své povinnosti v rámci zahraničních misí, že primární je pomoc obyvatelům České republiky.

Nechci si tu brát za svědka pana starostu, ale myslím si, že nasazením armády se situace a psychoklima v této oblasti velice, ale velice zlepšilo. Takže to je zatím k otázkám, na které jste se, kolegové a kolegyně, ptali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…