Ministr Chvojka: Jsem předmětem nejapných a trapných komentářů

06.06.2017 17:03

Projev na 57. schůzi sněmovny 6. června 2017:

Ministr Chvojka: Jsem předmětem nejapných a trapných komentářů
Foto: ReproFoto: TV Prima
Popisek: Ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) v pořadu Partie.

Vážení kolegové, kolegyně, já bych se chtěl vyjádřit k jedné kauzičce, která se mě týká. Ale je to spíše kauza obecného charakteru, protože se týká zákona o NKÚ, který navrhl dneska pan kolega Faltýnek, aby byl pevně zařazen. Já už týden jsem předmětem nejapných, trapných komentářů Rekonstrukce státu na svém facebookovém profilu, takže bych se chtěl k tomu vyjádřit.

Tak za prvé mně byl udělen minulý týden čestný diplom od Rekonstrukce státu a stal jsem se ministrem pro zdržování. Ano, je to ne moc vtipné, ale je to furt lepší, než ministr pro zdražování. Ministr pro zdržování je o něco lepší. A ten titul jsem dostal díky tomu, že jsem byl před čtrnácti dny jeden z těch 120 poslanců, kteří hlasovali - v této roli jsem byl, ano, jako poslanec - tenkrát proti zařazení zákona o NKÚ na program schůze, a to z jednoho jediného důvodu, který Rekonstrukce státu nechápe, a to je ten, že se tady o zařazení bodu zákona programu rozhoduje na grémiu a na základě dohody předsedů poslaneckých klubů. A tenkrát prostě nebyla vůle tento zákon dát na program Sněmovny, protože prostě tato koalice má spoustu ještě jiných, dalších priorit. Je smutné, že to na tom internetu schytávám jenom já, ale je to prostě účelovka, jak říká klasik, nedá se nic dělat.

Já bych chtěl jenom upozornit na to, jak se ti čistí chlapci a dámy z Rekonstrukce státu, ne snad oni sami a ony samy, vyjadřují na svém facebookovém profilu. Tímto je zdravím. Já bych čekal, že takto čistí hoši a dámy budou minimálně různé sprosté komentáře a stanoviska některých lidí, svých fanoušků, blokovat či škrtat, ale to se jaksi neděje. Takže mimo jiné že jsem tam předmětem ne úplně solidních komentářů, tak jsou tam i komentáře rasistické typu, že jsem cigoš jak vyšitej, je tam spousta dalších komentářů, např. - co je to proboha tohle to za kokota, vždyť má výraz (?) idiota... Ale to je v pořádku, to je legitimní názor, to si možná myslí někteří z vás. Ale pak je smutné, když Rekonstrukce státu napíše - díky, že diskutujete, ale zkuste to prosím slušně, i když jde o politiku... Jde o politiku - to znamená, chápeme, že si to myslíte, ale takhle se nemluví.

Takže tímto bych chtěl upozornit na závěr. Já jsem pro to jako ministr samozřejmě odpovědný za zákon o Nejvyšším kontrolním úřadě, aby se ten zákon projednal. Na druhou stranu tento zákon má spoustu věcí, které se musí pořešit a určitě se řešit ještě budou. A je potřeba říci, že tato vláda má prostě více priorit, než je zákon o NKÚ. Je mi to líto, že si kluci a holky z Rekonstrukce státu myslí, že tato vláda má jenom jednu prioritu. Je jich víc, jako třeba zítra zákoník práce. A protože je nechci zklamat, tak jenom je upozorňuji na jednu věc. Zařazení NKÚ je navrženo na zítřek. Může se stát, že se to prohlasuje, že to bude zítra, ale, přátelé z Rekonstrukce státu, může se stát, že na ten tisk nedojde, protože se tady bude debatovat, protože si někdo může vzít různé přestávky, takže já bych nerad byl opět terčem dam a chlapců z Rekonstrukce státu, že za něco můžu.

Takže upozorňuji, hlasuji pro to, aby byl tisk zařazen. A já myslím, že zařazen bude na zítřek. Může se stát, že se i přesto neprojedná, protože tam bude spousta jiných věcí, jako třeba zákoník práce.

A na závěr malý apel. Když už jste tak slušní a féroví a protikorupční, tak dodržujte nějaké standardy vyjadřování se na svém facebookovém profilu, protože číst o sobě různé rasistické narážky a sprosťárny není úplně slušné. Děkuji. (Potlesk poslanců sociální demokracie.)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…