Ministr Cienciala: Řešení nelehké situace v Moravskoslezském kraji

13.07.2013 22:24

Ministr průmyslu Jiří Cienciala a hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák začali řešit problémy kraje.

Ministr Cienciala: Řešení nelehké situace v Moravskoslezském kraji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výroba ocelových ingotů

Ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala jednal s hejtmanem Moravskoslezského kraje Miroslavem Novákem o aktuálních problémech regionu. Schůzka proběhla na Vysoké škole podnikání, která bude detašovaným pracovištěm nového ministra. Hlavním tématem byly hrozby, které souvisí se snížením poptávky po oceli a černém uhlí.

Hejtman Miroslav Novák informoval ministra o závěrech regionální tripartity, která vyzvala stát, aby se o osud severní Moravy a Slezska i současné problémy kolem OKD nebo Evrazu více zajímal a pomohl je řešit. Ministr Jiří Cienciala považuje za velkou hrozbu zvýšení už tak vysoké nezaměstnanosti o dalších několik tisíc lidí. "Jednou z možností, jak průmyslovým firmám pomoci, je pokračování, případně urychlení ekologických projektů a investic s finančním podílem EU a státu. Kromě přínosu ve snížení dopadu výroby na životní prostředí pomáhají firmám ve zvýšení jejich konkurenceschopnosti a udržení zaměstnanosti," uvedl Jiří Cienciala.

Hejtman a ministr se dále shodli na tom, že je nutné snížit zátěž, kterou firmám způsobuje poplatek za obnovitelné zdroje. Firmám by mohla pomoct také příhraniční spolupráce. "Dohodli jsme se na tom, že budeme oba usilovat o zintenzivnění činnosti seskupení TRITIA, které nedávno založil Moravskoslezský kraj, Slezské vojvodství, Opolské vojvodství a Žilinský samosprávný kraj, a jehož posláním je spolupráce v oblasti průmyslu, vědy a výzkumu, dobudování dopravní infrastruktury, evropských dotací atd.," upřesnil Miroslav Novák.

Jiří Cienciala a Miroslav Novák jednali také o průmyslové zóně "Barbora", která má vzniknout na Karvinsku. Ministr hodlá podporovat vznik této zóny, protože ji podobně jako vedení kraje považuje za užitečný nástroj pro snížení nezaměstnanosti a oživení podnikatelského prostředí v regionu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.