Ministr Dienstbier: Každý člověk má právo na důstojnost bez ohledu na barvu pleti, sexuální orientaci, původ

10.12.2015 17:52

Ministr Dienstbier vyzdvihuje význam Mezinárodního dne lidských práv.

Ministr Dienstbier: Každý člověk má právo na důstojnost bez ohledu na barvu pleti, sexuální orientaci, původ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Mezinárodní den lidských práv si dnes celý svět připomíná na počest Všeobecné deklarace lidských práv schválené Valným shromážděním OSN 10. prosince 1948. V letošním roce se tento významný den zaměřuje na zdůraznění čtyř základních svobod tvořících základ všeobecné deklarace – svobodu projevu, svobodu vyznání, osvobození od chudoby a osvobození od strachu.

Valné shromáždění vyhlásilo tuto deklaraci jako společný cíl pro všechny národy a státy za tím účelem, aby se každý jednotlivec a každý orgán společnosti snažil výchovou a vyučováním rozšířit úctu k těmto právům a svobodám a zajistit jejich postupné všeobecné uznávání a zachovávání.

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier vyzdvihuje význam tohoto dne. „Je nutné si stále připomínat, že každý člověk má právo na důstojnost, úctu a svobodu bez ohledu na rasovou příslušnost, barvu pleti, pohlaví, sexuální orientaci, jazyk, náboženství, politické i jiné názory, národnostní a společenský původ, protože to stále není samozřejmostí,“ říká.

Vláda se ve svém programovém prohlášení přímo zavázala, že bude usilovat o vysoký standard ochrany lidských práv a že svobodu a rovnost každého člověka v důstojnosti i právech bude považovat nejen za formální princip, ale i za závazek vytvářet podmínky pro důstojný a plnohodnotný život všech lidí v České republice včetně příslušníků menšin všeho druhu a jakkoli znevýhodněných či slabších jednotlivců. „Mým úkolem je snažit se, aby vláda v tomto ohledu slib plnila,“ podotýká ministr Dienstbier. Vyvážený a nezaujatý pohled na stav lidských práv v zemi ministr poskytuje vládě v každoročně předkládané Zprávě o stavu lidských práv v České republice, která vychází z podkladů poskytnutých ústředními orgány státní správy, odborníky z nejvyšších soudů a akademické sféry i členy Rady vlády ČR pro lidská práva a jejích výborů a dalšími nevládními organizacemi.

Jsou to právě nevládní organizace, které hrají významnou roli v prosazování a ochraně lidských práv v celé jejich šíři. Proto i letos ministr u příležitosti tohoto významného dne naváže na loni založenou tradici a sejde se zástupci nevládních neziskových organizací, aby jim poděkoval za jejich úsilí a podpořil je v něm do budoucna. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.